Firmele care nu au modificat in casa de marcat TVA de la 19% la 24% risca amenzi intre 2.000 si 4.000 de lei. In perioada urmatoare, comisarii Garzii Financiare Dolj vor verifica firmele doljene daca au evidentiat TVA majorat de la 1 iulie, potrivit legii.

Daca un buticar de cartier bate in casa de marcat chiar si un bon de doi lei si nu evidentiaza taxa pe valoarea adaugata (TVA) de 24%, care este in vigoare de la 1 iulie, atunci risca o amenda intre 2.000 si 4.000 de lei, afirma cei de la Garda Financiara Dolj. In perioada urmatoare, Garda ii va vana pe comerciantii care au case de marcat, dar care emit bonuri fiscale cu TVA nemodificat de la 19% la 24%. Lipsa TVA legal, in vigoare la aceasta data, este considerata ca "data eronata", in acceptiunea OUG nr. 28/1999 privind utilizarea caselor de marcat electronice fiscale. "La articolul 4 din Ordonanta nr. 28/1999 se arata ca pe bonul fiscal trebuie sa fie, printre altele, evidentiata si taxa pe valoarea adaugata, cu indicarea cotei de taxa, iar emiterea bonului fiscal cu date eronate se sanctioneaza cu amenda. Putem verifica daca un agent economic a emis mai multe bonuri cu TVA de 19%, pentru ca bonurile raman in memoria casei de marcat, si atunci amenda poate fi mai mare", a aratat comisarul-sef al Garzii Financiare Dolj, Dragos Ursulescu.
Amenzile, greu de incasat

In ciuda faptului ca neutilizarea caselor de marcat sau utilizarea lor in mod eronat aduc amenzi destul de mari pentru comercianti, paradoxal, Garda Financiara nu incaseaza de la firme asemenea contraventii, pentru ca sunt contestate aproape de fiecare data. Cel putin asa s-a intamplat luna trecuta in Dolj, cand amenzi de 330.000 de lei pe nereguli in utilizarea caselor de marcat nu au fost incasate, ci contestate de firme pe diverse criterii. Amenda minima pentru comerciantii care nu au casa de marcat este de 8.000 de lei, plus suspendarea activitatii pana la data la care se doteaza cu casa de marcat fiscalizata. In cazul in care comerciantii au casa de marcat, dar nu o utilizeaza, daca ii prinde Garda Financiara ii amendeaza cu 8.000 de lei, dar le si suspenda activitatea pe o perioada de trei luni.