Tot mai multe persoane cad victime fraudelor prin SMS, care, naive fiind, dau de bunavoie anumite date personale infractorilor. Infractiuni de acest gen au implicat numele unor companii ca Altex, Nokia si Cosmote. Fraudatorii trimit un mesaj prin care anunta ca ati castigat un anume premiu, apoi va solicita diferite informatii confidentiale (CNP, parole personale, numere de cont s.a.m.d.). Odata ce au pus mana pe numarul vostru de cont, sunteti in pericol sa ramaneti fara bani.
Fraudele pe telefon revin in atentia clientilor Cosmote, de data aceasta folosindu-se de numele companiei Altex pentru a-si atrage victimele. De pe numarul 0764/983.690 potentialele victime primesc un mesaj de genul: "Felicitari!!! Cu Altex ati castigat unul dintre cele 100 de premii in valoare de 2.000 de euro si un telefon Nokia. Pentru mai multe detalii, contactati-ne. Va multumim". In josul acestui mesaj, pentru a insela ochiul cititorului si a da o tenta de veridicitate, este trecut "Expeditor Altex". Multi nu pot rezista tentatiei si cad in aceasta plasa, mai ales ca goana dupa bani castigati usor si nestiinta "ung" drumul spre o frauda reusita. Daca dati telefon, mai mult ca sigur va va raspunde un domn care se va recomanda Dan Alexandrescu si va va spune ca este unul dintre reprezentantii Altex de la birourile companiei din Bucuresti. Pentru a parea mai convingator, va va face si o scurta descriere a telefonului. Va va prezenta ca premiu un telefon Nokia 8800, cu camera foto, in valoare de 1.500 de lei, in conditiile in care pretul unui astfel de terminal este de peste 2.500 de lei. "Dan Alexandrescu" s-a dat de gol inaintea reprezentantilor ANPC, in momentul in care a prezentat telefonul ca fiind unul simplu si elegant, fara prea multe functii. Dupa aceasta "lamurire" tehnica, respectivul cere cateva date personale pe care, dupa spusele sale, le va introduce in baza de date pentru a facilita ridicarea premiului de catre castigator. Astfel, incearca sa obtina CNP-ul, seria si numarul cartii de identitate, mai apoi si o adresa de domiciliu. Daca nu puteti sa mergeti la sediu pentru ridicarea premiului, solutia la indemana este adresa si un numar de cont unde sa va trimita telefonul si sa va vireze banii. Odata ce au pus mana pe contul vostru, fiti siguri ca, daca aveati bani acolo, la urmatoarea tranzactie veti avea surpriza sa gasiti contul gol.
Cu o cartela prepay puteti sa ramaneti fara bani
Singura investitie facuta de un fraudator este o cartela prepay, de pe care trimite mesajele de ademenire. Restul se rezolva cu un PC si o conexiune la internet. Prin trimiterea acestor mesaje, cei care fraudeaza pot obtine de la victime anumite date personale sau numere de conturi bancare care, mai tarziu, vor fi sparte. Reprezentantii Cosmote au declarat ca respectivul numar este unul de cartela prepay, lucru care-i face pe fraudanti destul de greu de detectat. Tentativele de frauda prin telefonul mobil sunt o problema la nivel de piata, afecteaza imaginea a numeroase companii. Cosmote ii indeamna pe utilizatori sa nu dea curs cererilor din acest tip de mesaje si sa contacteze compania pentru a raporta astfel de abuzuri.
Printre companiile care au mai cazut victime acestui gen de pacaleli se numara BRD, BCR, Samsung, MediaGalaxy.