In cadrul discutiilor de la Cotroceni, seful statului a dat asigurari ca guvernul roman nu a uitat lectia crizei si ca va continua pe drumul reformelor, in pofida faptului ca unii politicieni sunt mai interesati de campania electorala din 2012. "Sper ca determinarea guvernului va fi mentinuta si sunt convins de asta. Problema este, din ce am observat in ultimele zile, ca unii politicieni populisti au inceput sa se pregateasca de campanie. Nu, Romania trebuie sa ramana serioasa. Acesta este mesajul meu catre dumneavoastra si asa va ramane, si fara nici o promisiune care nu poate fi acoperita, precum in 2008, cand a fost generat dezastrul si romanii au suferit in 2009 si 2010", a declarat Traian Basescu la inceputul convorbirii. Presedintele s-a declarat satisfacut de rezultatele evaluarii pe care au efectuat-o in aceste zile institutiile internationale si a subliniat ca finalizarea cu succes a acordului cu cele trei institutii va creste credibilitatea actiunilor guvernului de la Bucuresti. "Va multumesc foarte mult pentru competenta asistenta si pentru competenta evaluare a acordului pe care il avem. Vad partea pozitiva, care, din fericire, este mai mare decat cea negativa si pentru mine este clar ca ceea ce ati mentionat, acele actiuni ce trebuie facute pe viitor, trebuie sa fie realizate la timp. Sunt fericit ca, pentru aceasta perioada, ati concluzionat ca ne mentinem in program, ceea ce este extrem de important pentru noi, ca si credibilitate", a spus Basescu.

Deficitul bugetar, calculat dupa procedura noua

Presedintele Traian Basescu a precizat ca, incepand din 2012, guvernul roman isi va modifica procedeul prin care isi calculeaza deficitul bugetar, trecand de la calculul cash la sistemul ESA, folosit in Uniunea Europeana. "Au fost multe discutii privind diferenta dintre ESA si cash, care este mare. Este evident ca aici exista o problema care trebuie rezolvata si trebuie sa ne concentram pe rezolvarea ei", a spus reprezentantul Bancii Mondiale, Istvan Szekely. In replica, Basescu a afirmat ca noul sistem va fi folosit din 2012. "Am cazut deja de acord asupra a 3% in ESA pentru 2012", a spus seful statului. O alta problema ridicata de catre Szekely a fost cea a pierderilor pe care le inregistreaza companiile de stat. Basescu a admis necesitatea unei solutii rapide a problemei chiar in acest an. "Problema reducerii pierderilor intreprinderilor de stat trebuie sa o rezolvam pana la finele anului si trebuie sa reusim. Problema acestor intreprinderi pentru bugetul national este deficitul si nu vom reusi sa crestem competitivitatea pana cand aceste intreprinderi nu vor fi modernizate si ajustate pentru a genera profit, nu pierderi si arierate", a afirmat presedintele.
Laudele lui Franks

Reprezentantul FMI in Romania, Jeffrey Franks, a afirmat, in cadrul intalnirii cu presedintele Traian Basescu, ca economia romaneasca a evoluat de la una dintre cele mai riscante in anul 2009 la stadiul in care situatia ei este acum mult mai buna decat multe din statele Uniunii Europene.
"La inceputul lui 2009, Romania era una dintre cele mai slabe tari din Europa din punct de vedere al riscurilor si acum este mai buna decat multe din tarile UE. Acesta este un semnal bun", a declarat Franks la inceputul discutiilor delegatiei comune a Fondului Monetar International, Bancii Mondiale si Comisiei Europene cu presedintele Traian Basescu. O pozitie similara a exprimat si reprezentantul Bancii Mondiale, Istvan Szekely, insa acesta a atentionat ca Romania trebuie sa mentina ritmul reformelor in conditiile in care acum este nevoita sa-si finanteze deficitul bugetar de pe pietele financiare, nu prin FMI.
"Acum exista dovezi ca Romania are o economie bine condusa in comparatie cu alte tari si asta este un semnal bun, dar este si obligatia dumneavoastra sa ramana in continuare asa pentru ca noul acord este unul de precautie, asa ca trebuie sa va finantati de pe piata", a declarat Szekely.