Romania nu este impanzita cu ciupercarii din cauza ca dezvoltarea unei afaceri cu ciuperci este inca destul de costisitoare si necesita multa migala. Avem 35 de ciupercarii mari si inca o suta mai mici, iar cea mai mare parte din ciupercile produse in tara sunt vandute la export.
Producatorii romani vand catre industrializatori maximum 3 tone de ciuperci pe saptamana. Industrializatorii congeleaza si ambaleaza cat mai atragator ciupercile si apoi le vand in afara tarii. In general, mari mancatori de ciuperci produse in Romania sunt francezii, italienii, olandezii si belgienii, ne-a declarat un producator de ciuperci din zona Olteniei. In cele mai multe cazuri, producatorilor le convine sa exporte ciupercile la un pret de 2,5 pana la 4 euro pe kilogram pentru ca obtin un profit maxim.

Importam de la polonezi si rusi

Desi in tara noastra se cultiva suprafete destul de insemnate cu ciuperci, totusi importam si din Polonia, Rusia si Ungaria. Tocmai din aceasta cauza, in final ciupercile sunt vandute catre consumatorul roman la preturi destul de mari, situate intre 54.000 si 80.000 de lei vechi pe kilogram. Cel mai des intalnit soi comercializat pe piata romaneasca este champignon (Agaricus). Potrivit producatorilor, ciupercile sunt foarte cautate atat de consumatorul roman, cat si de cel strain pentru ca au un gust deosebit si continut de proteine apropiat de cel al carnii, dar si calitati terapeutice. Mai trebuie spus ca, potrivit specialistilor din domeniul agricol, ciupercile reprezinta cultura cu cel mai mare randament pe metru patrat.

Cum incepe afacerea?

Pentru cei care sunt interesati sa inceapa o afacere cu ciuperci, trebuie spus ca acest lucru nu este deloc simplu. In primul rand, este nevoie de cateva zeci de mii de euro.
Daca vreti sa incepeti o afacere de dimensiuni mici, aveti nevoie de un spatiu (o pivnita, un grajd dezafectat, un pod), o sursa de alimentare cu apa, o sursa de lumina, un mijloc de incalzire pentru perioada rece, un sistem de ventilare a aerului. De asemenea, trebuie sa aveti in vedere achizitia unui cazan mare in care vor fi fierte paiele, a unui termometru si a unei stropitori. Ca materii prime de baza pentru realizarea compostului necesar culturii ciupercilor trebuie sa strangeti rumegus, deseuri de hartie, gunoi de grajd, paie de grau, de secara sau/si de orez.
Atentie insa, cei care dispun de bani mai multi si carora le e teama ca nu se vor descurca pot sa apeleze la diversi consultanti.
Un producator de ciuperci din Oltenia ne-a spus ca el a investit in jur de 100.000 de euro in amenajarea unei constructii de 1.100 mp. Profitul pe care il are insa va acoperi deja in doi, maximum trei ani investitia facuta.
In acelasi timp, este bine de stiut pentru cei care vor sa-si construiasca propria afacere cu ciuperci ca programul Sapard vine in sprijinul lor. Nu trebuie decat sa redacteze proiectul, un plan de afacere bun care sa conduca la obtinerea banilor necesari cofinantarii. Calin Nutu, purtatorul de cuvant al Agentiei Sapard, ne-a spus ca prin programul european sunt finantate proiecte a caror valoare totala eligibila este cuprinsa intre 5.000 si 200.000 de euro. De asemenea, gradul de sustinere financiara a investitiilor este de 50% contributie privata (a beneficiarului) si de 50% contributie publica (a Uniunii Europene si a Guvernului Romaniei).