Intre cele 21 de evenimente nationale din Romania inscrise pe site-ul Comisiei Europene ca manifestari ce vor marca Saptamana Europeana a IMM-urilor, se detaseaza ca unicat, prin prisma caracterului transfrontalier, Forumul "Calafat-Vidin - pol de competitivitate economica transfrontaliera", avand ca organizator Patronatul Local al Intreprinderilor Mici si Mijlocii (PLIMM) Calafat, cu desfasurare pe 7 mai in Vidin - Bulgaria si 8-9 mai, la Calafat.
Prima Saptamana Europeana a IMM-urilor, care va avea loc in perioada 6-14 mai 2009, este o campanie de promovare a antreprenoriatului in Europa si de informare a antreprenorilor despre ajutorul de care pot beneficia la nivel european, national si local. Acest eveniment pune la dispozitia IMM-urilor o gama larga de informatii, sfaturi, ajutor si idei in scopul dezvoltarii activitatilor lor. Coordonata de Directia Generala Intreprinderi si Industrie a Comisiei Europene, Saptamana Europeana a IMM-urilor este una dintre masurile luate pentru implementarea legii europene pentru intreprinderi mici (Small Business Act), prima politica-cadru exhaustiva pentru IMM-uri din UE si statele sale membre.
Ineditul Forumului transfrontalier consta in parteneriatul public-privat de exceptie construit de organizatorul PLIMM Calafat, cu reale conotatii transfrontaliere, la care au aderat pana in prezent, ca si parteneri/coorganizatori, Primaria Calafat, Prefectura Dolj, ADR S-V Oltenia, OTIMMC Craiova, Enterprise Europe Network - prin IPA CIFATT Craiova, din partea romana, si Camera de Comert si Industrie Vidin, Primaria Vidin, Guvernatorul districtului Vidin, Agentia de Dezvoltare Vidin, din partea bulgara.

Participare numeroasa

Au raspuns deja afirmativ invitatiei de participare: Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, Ministerul Educatiei si Cercetarii prin Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica, dar si Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, grupul francez AJERO, o delegatie din Olanda, Fcc Construccion (constructorul podului Vidin-Calafat), iar zilnic sosesc alte confirmari. Nu vor lipsi nici parlamentarii de Dolj, europarlamentarul Marian-Jean Marinescu, alte personalitati politice.
Au fost incheiate parteneriate media cu TVR Craiova, Radio Oltenia si Gazeta de Sud, alaturi de Agentia Nationala de Presa BTA, Bulgarian National TV, ziare din Vidin.
In programul Forumului figureaza puncte de mare interes pentru zona, precum masa rotunda de la Vidin cu tema "Sprijinul mediului de afaceri - potential de crestere economica - Identificarea de proiecte transfrontaliere comune", statuarea unui Portofoliu de proiecte nationale si europene de care sa beneficieze comunitatile locale sau pregatirea cadrului realizarii unei Strategii transfrontaliere comune vizand dezvoltarea durabila a zonei Calafat-Vidin. O vizita a santierului de constructie a podului peste Dunare Vidin-Calafat si o croaziera a participantilor cu scop de pregatire a unor infrastructuri turistice vor completa setul de activitati pregatite de organizatori.