Alianta Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), in colaborare cu Federatia Intreprinderilor din Belgia (FEB), a organizat ieri, la Cercul Militar National din Bucuresti, cu ocazia vizitei de stat a Majestatii Sale, Regele Albert al II-lea al Belgiei, Forumul de Afaceri Romano-Belgian. Presedintele ACPR, George Constantin Paunescu, si presedintele FEB, Thomas Leysen, au deschis dezbaterile intalnirii de afaceri, in cadrul careia au participat: Majestatea Sa, Regele Albert al II-lea al Belgiei, Cristian Diaconescu, mini-strul afacerilor externe al Romaniei, Karel de Gucht, vicepremier si ministrul afacerilor externe al Belgiei, precum si Liviu Harbuz, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, si Valentin Preda, secretar de stat in Ministerul Transporturilor.
George Constantin Paunescu, presedintele ACPR, a salutat interesul deosebit manifestat de intreprinzatorii romani si belgieni pentru aceste dezbateri si a declarat ca prezenta ministrilor de afaceri externe incurajeaza activitatea intreprinzatorilor. Presedintele Aliantei a tinut sa precizeze ca evenimentul organizat marti de ACPR si FEB, care a avut ca tema "Eco-tehnologii si Eco-eficienta", a oferit intreprinzatorilor solutii concrete de investitii in plina criza financiara.
Presedintele FEB, Thomas Leysen, a subliniat ca o cooperare mai buna intre cele doua tari in ceea ce priveste infrastructura, industria agroalimentara si eco-tehnologiile poate fi un atu in fata crizei. "Romania are un mare potential agricol, cu mult peste cel al Belgiei, ceea ce ii ofera un mare avantaj si noi oportunitati de investitii", a precizat Thomas.
Cristian Diaconescu, ministrul afacerilor externe al Romaniei, a declarat ca prin colaborarea dintre cele doua tari se pot crea nenumarate locuri de munca, ambele tari avand astfel beneficii. Seful diplomatiei belgiene, Karel de Gucht, a atras atentia ca exista un deficit comercial de 500 de milioane de euro intre Romania si Belgia si a subliniat ca acesta trebuie sa fie echilibrat.
Totodata, in cadrul forumului de afaceri au fost incheiate o serie de parteneriate intre SPET Shipping (Paunescu Group) si Ecoterres Holding (DEC-DEME Group), intre ACPR si FEB, intre Municipalitatea Brasov si Tractebel Engineering, intre RAAN-ICN si SCK-CEN, dar si intre IFIN-HH si SCK-CEN.