Cele 400 de milioane de euro pe care le va imprumuta Ford de la Banca Europeana de Investitii vor fi utilizate la fabrica din Craiova.

Presedintele Traian Basescu s-a aflat joi la Luxemburg, pentru a face lobby pentru Ford si Renault pe langa staff-ul Bancii Europene de Investitii (BEI). Basescu nu s-a intors cu mana goala de la BEI si a confirmat ca atat Ford, cat si Renault vor primi imprumuturile solicitate. Creditul Ford, in suma de 400 de milioane de euro, va fi aprobat catre finalul lunii aprilie, iar cel pentru Renault (200 de milioane de euro) catre sfarsitul anului.
"Ambele companii sunt in negociere cu Banca Europeana de Investitii, este programata aprobarea creditului pentru Ford catre sfarsitul lunii viitoare, iar in a doua parte a anului este estimata aprobarea creditului pentru Renault. Pentru Ford - 400 de milioane de euro, pentru Renault - 200 de milioane de euro", a explicat seful statului.

Credite mai ieftine decat piata

Basescu a spus ca ambele finantari fac parte din programul de sprijinire a economiilor statelor UE, avantajul pe care il au cele doua companii fiind acela de a obtine o creditare ieftina "in raport cu piata si cu posibilitatile pe care firmele le au acum de a obtine de pe piata libera creditari convenabile". Ford nu comenteaza conditiile de obtinere a creditului, dar reprezentantii companiei au precizat recent pentru GdS ca respectivele 400 de milioane de euro vor fi utilizate pentru investitii la Craiova. De fapt, Ford Europa imprumuta 600 de milioane de euro de la BEI. "Valoarea totala a imprumutului Ford de la BEI este de 600 de milioane de euro, dintre care 200 de milioane vor fi utilizate in Centrul tehnologic al Ford din Germania, iar 400 de milioane de euro, la Craiova", a spus Nadia Crisan, reprezentanta Ford in Romania. Statul roman garanteaza creditul Ford (400 de milioane de euro) in proportie de 80%, iar pentru respectiva garantie guvernamentala compania privata depune un comision de risc la trezoreria statului, al carui cuantum nu a fost dat publicitatii.