Romanii care vor intra in sistemul de pensii private vor putea beneficia de o pensie de 50% din venitul pe perioada activa, fata de 30% cat este in prezent.
Presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea, citat de NewsIn, a declarat ca este foarte optimist in privinta sistemului de pensii private. El estimeaza ca, inca din primul an de la infiintare, pilonul III (pensii private facultative) va avea 300.000 de participanti, iar pilonul II (pensiile private obligatorii) va avea 2,5 milioane de participanti. Aceste sisteme vor putea investi in titluri de stat, actiuni, trezorerie, obligatiuni sau conturi bancare. Mircea Oancea sustine ca acest gen de sisteme au avut succes peste tot si ca au fost foarte mult asteptate pe piata de capital.
Campania de promovare a acestor pensii va fi elaborata si pusa in practica de CSSPP, de aceasta depinzand reforma pensiilor din Romania, a declarat presedintele unei institutii bancare care ofera si asigurari de viata. Incepand cu anul viitor, comisia va trebui sa se finanteze din resurse proprii, deoarece colaborarea dintre CSSPP si Banca Mondiala va lua sfarsit.
Fondurile de pensii private vor trebui sa faca publica politica de investire a contributiilor participantilor si sa precizeze ca CSSPP nu garanteaza randamentul acestora. Societatile de pensii private vor trebui sa aiba un capital social minim egal cu echivalentul in lei al sumei de 1,5 milioane de lei.
Fondurile de pensii private facultative, adica pilonul III, va gestiona, inca din primul an de la introducere, o suma de 60 de milioane de euro, a mai estimat Mircea Oancea.
Alte previziuni arata ca fondurile de pensii private din pilonul II si III vor gestiona peste 20 de ani aproximativ 20 de miliarde de lei. (S.N.)