In urmatoarea perioada, analistii estimeaza o crestere a valorii unitatilor aferente fondurilor deschise de investitii care au plasamente preponderent in actiuni. Cei care au investit in fonduri mutuale au obtinut de la inceputul anului si pina in prezent profituri cuprinse intre 5,3% si 37,5%. Cele mai reduse cresteri au fost obtinute de fondurile monetare - 5,30%, adica sub rata inflatiei pentru aceasta perioada, iar cele mai mari, de fondurile mutuale pe actiuni. Acestea au adus profituri de citeva ori mai mari decit cea mai buna dobinda bancara.
Trebuie insa mentionat ca si riscul aferent fondurilor mutuale de actiuni este mult mai mare comparativ cu cel al fondurilor care au plasamente preponderent in instrumente monetare, precum titlurile de stat, depozite bancare. “Oferta pe piata fondurilor este una suficient de variata atit din perspectiva randamentelor potentiale, cit si din cea a riscurilor implicate de plasamentul respectiv”, sint de parere analistii in domeniu. Acestia considera ca, pe ansamblu, in ultima saptamina, multe dintre fondurile de actiuni au avut o evolutie negativa pusa pe seama celor trei zile de corectie bursiera din aceasta perioada. insa, spre finalul intervalului mentionat, preturile actiunilor au revenit pe crestere si ar fi de asteptat ca, in urmatoarele zile, aceste fonduri sa recupereze o parte din pierderea inregistrata anterior. Dupa aceea insa, analistii considera ca orizontul de previziune devine din nou „destul de nebulos”, avind in vedere ca evolutia bursei este destul de imprevizibila in aceasta perioada. Oricum, in cursul saptaminii trecute, cresterea cea mai importanta a fost obtinuta de fondul Capital Plus, administrat de Certinvest (0,76%).

Titlurile de stat pierd din atractivitate

Conform unei analize realizate de societatea citata, multe dintre banci au redus in ultima perioada dobinzile platite pentru depozitele atrase. Numarul bancilor care practica dobinzi la depozite sub rata preconizata a inflatiei pentru urmatoarele 12 luni s-a marit semnificativ in ultima saptamina. Dintre institutiile bancare importante monitorizate de KTD Invest, cele mai bune randamente pentru depozitele atrase sint oferite de BCR, CEC si Romexterra. Dobinzile cele mai reduse sint afisate in continuare de ING si HVB Bank. „in conditiile in care banca centrala refuza sa sterilizeze excesul de lei din piata considerind ca una dintre sursele importante ale acestui surplus il reprezinta capitalurile speculative, putem presupune ca dobinzile vor ramine la acest nivel real negativ - in majoritatea cazurilor - pe orizont mediu de timp.
Din declaratiile facute in ultimele zile de catre oficiali ai autoritatii de reglementare si supraveghere a pietei bancare, deducem ca o eventuala usoara crestere a dobinzilor ar putea avea loc numai dupa ce aceste capitaluri speculative vor parasi sistemul bancar - fie prin repatriere, fie prin orientarea lor catre alte directii de plasament decit activele monetare - eveniment care deocamdata nu s-a produs”, considera sursa citata. Referitor la titlurile de stat, aceeasi sursa releva ca saptamina trecuta nu s-a finalizat cu succes nici o licitatie de titluri de stat. „Ca urmare, randamentele nominale de referinta ramin cele din saptamina anterioara. si pe aceasta piata tendinta randamentelor este una descendenta“, considera analistii.