Cine doreste sa porneasca o afacere, dar nu dispune de banii necesari, prin intermediul portalului www.resurseimm.ro, poate obtine orice informatii despre finantarea prin fonduri structurale, plus consultanta gratuita. Portalul a fost creat prin programul European Union Grants Advisor - EUGA, lansat recent in Romania. Potrivit conso.ro, EUGA este disponibil in 24 de tari ale UE. Programul vizeaza, in special, intreprinderile mici si mijlocii, carora le usureaza accesul la fonduri structurale.
Avand in vedere ca numarul firmelor care detin informatii corecte despre aceste surse de finantare este foarte redus (45% din cele 20 de milioane de IMM-uri din Europa aveau cunostinte despre fondurile structurale si numai 4% au candidat pentru finantare), programul EUGA a creat portalul www.resurseimm. ro. Prin intermediul acestuia, sunt oferite informatii detaliate despre programele de finantare disponibile in UE, despre finantatorii nationali si despre finantatorii regionali din statele-membre. Tot prin intermediul portalului se poate obtine si consultanta pentru a apela la un anumit program. IMM-urile si reprezentantii din administratia publica dispun de o prima consultatie gratuita din partea unui expert in finantari, care poate simplifica efortul depus pentru completarea candidaturii si poate mari sansa de primire a finantarii. In total, exista patru mari domenii care pot beneficia de subventii din partea UE. Programele pentru dezvoltarea tehnologiei informatiilor si comunicatiilor, alaturi de investitiile in inovatie si cercetare-dezvoltare, pot beneficia fiecare de fonduri structurale in valoare de 2,147 miliarde de euro. Fondurile pentru investitiile in intreprinderi start-up (intreprinderi nou-infiintate) insumeaza 250 de milioane de euro, iar programelor privind crearea de locuri de munca si recrutarea le sunt alocate 25 de milioane de euro. Grantul acopera insa foarte rar mai mult de 50% din costul proiectului.
Aceste fonduri pot fi accesate de cooperative, organizatii nonprofit, parteneriate, firme private si publice, organizatii din sectorul public sau comercianti individuali. Conform Cadrului Strategic National de Referinta din Romania, pana in 2013, fondurile alocate la nivel de tara vor atinge suma de 19,7 miliarde de euro. Cea mai mare parte a fondurilor va fi disponibila pentru proiecte din domeniul inovatiei si tehnologiei, domeniu in care guvernul estimeaza o alocare directa de 330 de milioane de euro.