Daca autoritatile aproba tranzactionarea libera a titlurilor de despagubire, piata paralela va scadea cu mult pretul de achizitie al acestora. Oamenii potenti financiar ar putea cumpara milioane de titluri la preturi scazute pentru a acumula cat mai multe actiuni in momentul listarii fondului la BVB.
Un proiect legislativ publicat recent de Ministerul Finantelor Publice (MFP) ar putea veni ca o manusa pentru marii speculatori de pe piata de capital. MFP se pregateste sa dea unda verde la vanzarea de titluri de despagubire la Fondul Proprietatea, in conditiile in care listarea titlurilor acestuia la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) mai asteapta. Cea mai importanta modificare din acest proiect o constituie posibilitatea de tranzactionare a titlurilor de despagubire, care pana acum nu puteau fi transmise decat prin succesiune. Explicatia oficiala a autoritatilor este aceea ca titularii trebuie lasati sa dispuna de activele lor si ca, daca acestia au nevoie de bani, este mai bine sa ii poata obtine acum decat sa astepte un an sau doi pina cand va ajunge Proprietatea la BVB.
Cel mai mult de castigat vor avea marii speculatori, care dispun de resurse financiare si isi permit sa cumpere astfel de titluri la preturi mult mai mici si apoi sa le preschimbe in actiuni.
Sursele din piata sustin ca, inainte de aparitia Legii nr. 247/2005, atunci cand titlurile cu valoare nominala emise de stat puteau fi cesionate, functionau retele bine organizate de cumparatori, care ulterior preschimbau titlurile la valoare lor reala, cu profituri de 100% - 200%, daca nu chiar mai mari. Acestia se asteapta ca retelele sa redevina functionale, avand in vedere ca speculantii au facut o avere de pe urma acestor afaceri si ca acum ele au o valoare mai mare.
Piata paralela va scadea preturile
Specialistii sustin ca existenta unei piete paralele a titlurilor de despagubire va crea probleme serioase inclusiv MFP, atunci cand ministerul va incerca sa vanda 20% din actiunile fondului la bursa, la un pret care ar putea sa nu fie pe placul posibililor investitori.
Alta modificare se refera la felul in care ar urma sa fie preschimbate titlurile de despagubire in actiuni. In forma actuala a proiectului, preschimbarea nu se va mai face la valoarea nominala. Numarul de actiuni primit va fi egal cu suma inscrisa pe titlul de despagubire, impartita la pretul mediu de pe BVB din ultimele 60 de sedinte. Daca pretul actiunilor coboara sub un leu pe actiune (valoarea nominala), posesorii unui titlu de un milion de lei, spre exemplu, nu vor mai primi un milion de actiuni, ci mai multe. Din moment ce va exista o piata paralela a titlurilor de despagubire va exista si interes pentru prabusirea artificiala a pretului actiunilor, pentru a converti titlurile intr-un numar mai mare de actiuni. Partea buna pentru despagubiti ar fi aceea ca ei vor fi aproape siguri, daca preturile nu vor scadea abrupt, ca isi vor putea vinde titlurile de despagubire apropiate de valoarea lor. De aceeasi parere este si Teodor Buzatu, membru in CA al SIF 5 Oltenia, care spune ca nu ar rata o astfel de oportunitate. "Eu cred ca vanzarea de titluri s-ar putea realiza pe bursa de la Sibiu, pentru ca, de fapt, se vand creante. Este ca si in cazul derivatelor. Pentru aceasta, trebuie si legea modificata, in sensul ca ea trebuie sa prevada ca titlurile pot fi tranzactionate. Pentru cine se pricepe, cumpararea unor astfel de titluri poate fi o oportunitate. Daca listarea la BVB a Fondului Proprietatea se va amana, titlurile de despagubire pot fi achizitionate la preturi mai scazute", a spus Buzatu. Noua "cuponiada" ar putea fi contracarata printr-o alta prevedere a legii. Pozitiva pentru mostenitori ar fi posibilitatea de despagubire in bani, in limita sumei de 200.000 de euro. In acest fel, proprietarii titlurilor de despagubire ar avea bani si nu ar fi nevoiti sa-si vanda detinerile pe o piata paralela. De aceeasi parere sunt si brokerii. In schimb, acestia asteapta cu interes listarea Proprietatii la BVB, pentru ca aceasta ar intari piata de capital si implicit casele de brokeraj vor putea castiga mai mult.
"Tinand cont de faptul ca autoritatile evaluasera Fondul Proprietatea la peste patru miliarde de euro in 2005, listarea unui pachet de 20% din actiunile acestuia ar fi un castig pentru BVB, in sensul cresterii capitalizarii cu peste 800 de milioane de euro, lucru ce va atrage si mai multi investitori pe piata de capital", a precizat Leonard Sonei, seful agentiei locale a Intercapital Invest, societate de servicii de investitii financiare. In cazul nelistarii apropiate la BVB a Proprietatii, castigurile brokerilor vor fi preluate de notarii publici, care ar legaliza tranzactiile cu titluri de despagubire. Reprezentantii notarilor spun insa ca acestea vor fi castiguri de moment. "Nu putem spune ca nu ne-ar face placere. Dar este o chestiune de moment. Titlurile se vor polariza la cei cu foarte multi bani si cu asta s-a terminat", este de parere Gheorghe Ciovica, vicepresedintele Camerei Notarilor Publici Dolj.