Fondul Proprietatea da in judecata Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) pentru a ajunge la o participatie de 20% din Nuclearelectrica, de la 17,36% in prezent. "Fondul Proprietatea intentioneaza sa dea in judecata statul pentru recuperarea cotei de 20% la Nuclearelectrica. Procesul nu reprezinta neaparat un razboi intre Fond si Ministerul Economiei si Finantelor, dar ambele parti au considerat ca aceasta este cea mai corecta solutie", a declarat directorul general al Fondului Proprietatea, Dana Lulache.
Potrivit directorului general al Fondului Proprietatea, procentul de circa 3% pentru care Fondul va da in judecata MEF inseamna aproximativ 70 milioane lei, suma care reprezinta valoarea nominala a actiunilor pretinse de Fond.
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca intre Fond si minister nu exista o stare de conflict, intrucat statul este actionarul majoritar al FP. "Este o situatie in care statul este pus fata in fata, pentru ca Fondul Proprietata este detinut majoritar de stat. Pentru diferenta de actiuni am invitat Fondul Proprietatea si Nuclearelectrica sa se adreseze justitiei. Fondul Proprietatea, pe buna dreptate, lupta pentru interesul actionarilor sai, pentru dividende mai mari si maximizara profiturilor. Nu suntem intr-o situatie de stare de conflict cu Fondul Proprietatea, pentru ca statul este actionarul in proprortie de 80%", a spus Vosganian.
Nuclearelectrica opereaza singura centrala nucleara din Romania, cea de la Cernavoda, care functioneaza cu doua grupuri nucleare cu o putere de circa 700 MW fiecare. Compania intentioneaza sa construiasca alte doua reactoare, cu puteri similare, pana in 2015, investitie de circa patru miliarde euro.