Fondul pentru creditarea investitiilor din agricultura, piscicultura si silvicultura va fi suplimentat din veniturile obtinute de stat din privatizare cu o suma de 730 de milioane de lei, pentru stimularea gradului de absorbtie a fondurilor alocate prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR).
Fondurile suplimentare vor fi alocate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) pe o perioada de doi ani, intr-un cont deschis la Trezoreria Statului, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta.
Fondul pentru creditarea investitiilor este utilizat la acordarea de credite pentru acoperirea costurilor privind elaborarea proiectelor si la acordarea de granturi, care pot fi accesate de producatorii agricoli, asociatiile agricole, firmele din domeniu, precum si de autoritatile locale.
Beneficiarii primesc creditele de la institutiile bancare care colaboreaza cu MADR.
Prin Programul National de Dezvoltare Rurala fermierii pot accesa fonduri UE de aproximativ opt miliarde de euro pana in anul 2013. Conform programului de finantare aprobat de Comisia Europeana in luna februarie, Romania va primi in cursul lunii mai circa 250 milioane de euro din fondurile comunitare, ceea ce reprezinta 3,5% din valoarea totala a sumei alocate pana in 2013.
Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, a anuntat la inceputul lunii martie ca institutia va scoate la licitatie o suma cuprinsa intre 100 milioane euro si 200 milioane euro catre bancile comerciale, in vederea acordarii de credite pentru agricultori, in conditii mai avantajoase fata de cele din piata.
Creditele vor fi destinate co-finantarii proiectelor contractate prin PNDR si reprezinta continuarea programului "Fermierul", un sistem similar care a functionat pentru proiectele SAPARD.
PNDR a fost lansat oficial pe 3 martie, data de la care pot fi depuse proiectele pentru modernizarea fermelor, cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere si dezvoltarea satelor.