Fondul Monetar International (FMI) va imbunatati prognoza pentru zona euro cu 0,5 puncte procentuale in 2009 si 2010, astfel incat sa indice o contractie de 4,3% anul acesta si, probabil, o crestere de 0,2% anul urmator, a declarat, seful diviziei pentru Europa al FMI, Marek Belka.
Institutia este, insa, ingrijorata cu privire la durabilitatea recuperarii economice in zona euro, a adaugat oficialul.
"Pare o recuperare graduala. Problema este cat de sustenabila va fi?", a spus oficialul, intr-un interviu acordat Reuters.
In iulie, FMI a estimat ca economia zonei euro se va contracta cu 4,8% in 2009 si cu 0,3% in 2010.
Noile estimari ale FMI privind economia mondiala vor fi publicate la 1 octombrie.
"Avand in vedere datele recente, vom proceda la o revizuire in crestere a prognozei pentru zona euro, fata de estimarile foarte negative din iulie. Ne putem astepta la o imbunatatire cu 0,5 puncte procentuale pentru anul acesta si la ceva asemanator pentru anul urmator. Este o abordare foarte precauta", a afirmat el.
Recuperarea lenta a fost sustinuta de programele financiare in valoare de miliarde de dolari lansate de guverne, iar o revenire a economiei va fi mai convingatoare odata cu reluarea consumului si a investitiilor private, considera Belka.
Cresterea din urmatoarele doua trimestre va fi probabil foarte redusa, insa avansul economic se va accelera in a doua jumatate a anului urmator, a adaugat acesta.
Seful diviziei pentru Europa a FMI a sustinut pozitia presedintelui Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, care a declarat ca nu este momentul oportun ca institutia financiara a zonei euro sa renunte la masurile de sprijinire a sectorului financiar.
Totodata, recuperarea economica din Europa emergenta, afectata grav de criza, este asteptata sa fie mai robusta decat cea a Vestului, principala cauza fiind, probabil, potentialul mai ridicat de crestere al regiunii, a spus oficialul FMI.
"Norocul si ghinionul Europei emergente depind de revenirea din Europa de Vest. Astfel, daca renuntarea BCE la masurile speciale nu are loc intr-un moment potrivit, o parte a consecintelor vor fi resimtite de Europa de Est", a afirmat el.
Coordonarea la nivel mondial a functionat pana in prezent, a adaugat Belka, subliniind importanta unei reuniuni a liderilor G20, saptamana urmatoare, in SUA, si rolul FMI in asigurarea ca bancile straine din Europa de Est vor continua sa-si sustina financiar subsidiarele din regiune.