Nivelul inflatiei pentru acest an, discutat si convenit in negocierile din aceste zile cu expertii FMI, este de 7,5%, cu 0,5 puncte mai mare decat cel stabilit initial, in principal ca urmare a majorarilor de tarife operate pentru aceasta perioada, potrivit MEDIAFAX, care citeaza surse guvernamentale.
Potrivit acelorasi surse, autoritatile romane si expertii FMI au convenit pentru acest an asupra unui deficit de cont curent de 7,75% din PIB si a unui deficit bugetar de 0,75% din PIB, indicatori care vor fi inclusi in memorandumul suplimentar de politici economice. Si guvernatorul Bancii Centrale, Mugur Isarescu, a apreciat ca Acordul stand-by cu Fondul Monetar International “este un acord tare... bun“ si ca se va incheia in toamna anului viitor. Ultimele negocieri s-au concentrat pe ultimele evolutii macroeconomice si incadrarea in tintele stabilite, politica fiscala si bugetara, inclusiv rectificarea bugetara. Negocierile cu FMI vor fi incheiate la sfarsitul acestei saptamani, cel mai probabil maine, prin semnarea unui memoandum suplimentar de politici economice.
Misiunea FMI va reveni in Romania, in septembrie sau octombrie, pentru o noua evaluare a acordului si pentru analizarea proiectului de buget pentru 2006.