Asa cum era de asteptat, normele europene in ceea ce priveste agricultura pot fi aplicate si in Romania, dar tinandu-se cont de specificitatea agriculturii romanesti, de faptul ca tara noastra are o traditie milenara in acest sector, iar populatia a carei principala indeletnicire este munca pamantului este majoritara. Acesta este motivul poate pentru care ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, (foto) a cerut Uniunii Europene sa tina cont ca agricultura romaneasca nu poate fi dezvoltata doar pentru piata, ci trebuie sa se dezvolte si pentru consumul propriu, pentru subzistenta.
Intr-un interviu preluat de siteul EurActiv, Flutur a subliniat ca specificul agriculturii romanesti "trebuie inteles, iar Uniunea Europeana trebuie sa ia in considerare acest specific".
"Agricultura Romaniei este un amestec de aspecte traditionale si moderne. Avem aproximativ 4,5 milioane de gospodarii de subzistenta si o ferma obisnuita are in Romania 2,5 hectare. Cerem UE sa ia cunostinta de aceste fapte si sa actioneze in consecinta. Specificul agriculturii noastre trebuie inteles, iar sustinerea pe care o primim trebuie sa ia in considerare acest specific. Nu putem dezvolta o agricultura care sa fie in totalitate pe piata. O mare parte din ea este si va fi in continuare in afara pietei. Consumul propriu este important si va continua sa fie pentru mai multi ani de acum incolo. Important este sa actionam pe calea cea buna", a explicat ministrul roman al Agriculturii.
Crearea Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura, care urmeaza sa faca plati directe fermierilor, incepand cu anul viitor, precum si definitivarea Registrului Agricol, in care sunt inscrise 1,5 milioane de ferme eligibile pentru plati directe incepand din 1 ianuarie 2007 sunt printre principalele realizari ale Romaniei in domeniul agriculturii, a aratat ministrul de resort.
In legatura cu siguranta alimentara, Flutur a mai spus ca se lucreaza pentru construirea si echiparea punctelor de inspectie de la granite, iar procedura pentru sistemul de livrare este intr-un stadiu avansat, urmand sa fie pusa in practica in aceasta toamna.