Obligativitatea licentierii, a certificarii silozurilor si a depozitelor agricole, marcarea painii pentru dovedirea provenientei acestui produs de panificatie si contorizarea morilor sunt doar cateva masuri care vor contribui la combaterea evaziunii fiscale in domeniul agriculturii, a declarat recent ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur.
çn opinia acestuia, numai asa poate fi scoasa la suprafata piata neagra din agricultura.

Flutur a anuntat cu doua zile in urma ca ministerul pe care il conduce pregateste un set de ma-suri privind combaterea evaziunii fiscale in domeniul agriculturii. a€žDepozitele si silozurile trebuie sa fie certificate pentru a sti exact ce au in ele, sa fie declarata cantitatea de grau care este stocataa€œ, a subliniat oficialul MAPDR. çn ceea ce priveste contorizarea morilor, acest lucru inseamna atat contorizarea consumului de curent electric, precum si a timpului de lucru. De altfel, ministrul Agriculturii a mai spus: a€žTrebuie sa scoatem la suprafata economia subterana pentru ca sunt produse nedeclarate. Se scoate paine care nu este fiscalizataa€œ.
El a mai aratat ca deja s-a stabilit un calendar pentru aplicarea acestor masuri dupa consultarea consiliilor de produs, a procesatorilor, a producatorilor si a comerciantilor. Referitor la productia agricola a Romaniei din acest an, ministrul Agriculturii a declarat ca aceasta va fi diminuata cu circa 8-10% din cauza inundatiilor. Potrivit oficialului, per ansamblu, viiturile au diminuat productia atat calitativ, cat si cantitativ.
De altfel, din datele Ministerului Agriculturii reiese ca inundatiile din acest an au afectat peste 600.000 de hectare de terenuri agricole, iar in jur de 140.000 de hectare au avut culturi distruse in totalitate. a€žLa legume au fost afectate doar 270 de hectare, 1% din suprafata, dar piata a reactionat in anumite zone, iar speculantii au profitat de panica creata si au majorat imediat preturilea€œ, a mai explicat Flutur.