Pentru prima data in ultimii ani, firmele nu s-au mai calcat in picioare in ultima zi de depunere a fiselor fiscale ale angajatilor. Angajatorii au mers din timp la Fisc sa-si depuna declaratiile, pentru ca anul acesta - in premiera - ANAF a dat publicitatii din timp aplicatia despre depunerea fiselor fiscale.

Peste 1.300 de angajatori doljeni care aveau obligatia depunerii fiselor fiscale catre Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj au intarziat peste termenul legal de depunere, care a expirat ieri. Pana ieri-dimineata, 9.041 de angajatori se deplasasera la Fisc pentru a depune fisele fiscale ale angajatilor, din totalul de 10.400 de angajatori care aveau aceasta obligatie legala.
"Aici intra si persoane fizice si persoane juridice care au avut calitatea de angajatori, iar fisele fiscale se depuneau pentru toti angajatii care au inregistrat venituri din salarii sau asimilate salariilor in anul 2008", a spus Viorica Buica, sef Serviciu Registru Contribuabili si Declaratii Fiscale Persoane Fizice din cadrul DGFP Dolj.  
Programul informatic a civilizat angajatorii

Pentru prima data in ultimii ani, nu au mai fost multi angajatori care sa depuna declaratiile cu pricina pe ultima suta de metri. Ei au venit din timp la ghisee.
"Am venit cu emotii mari. Ma asteptam sa fie aglomeratie, dar vad ca este liber. Noi am intarziat pana in ultima zi de depunere pentru ca suntem o firma care tine contabilitatea la mai multe societati si am asteptat ca acestea sa-si definitiveze fisele fiscale ale angajatilor", a spus Constanta Popa, jurist la o societate craioveana.
O explicatie ar fi si aceea ca "anul acesta angajatorii au venit mai din timp cu declaratiile pentru ca programul informatic a fost disponibil mai devreme pe internet si la noi la Finante, iar firmele au avut timp sa proceseze datele si sa-si faca dischetele", a precizat Viorica Buica. Fiscul mai ia in calcul si declaratiile trimise prin Posta pana pe 2 martie. Firmele care nu au depus in termen declaratiile cu fisa fiscala 1 si fisa fiscala 2 risca amenzi cuprinse intre 1.000 si 5.000 de lei.

Cozile s-au mutat la alte ghisee

Daca la ghiseul destinat fiselor fiscale parea ca totul este aproape civilizat, doi metri mai incolo contribuabilii se buluceau in jurul orei 10.30. Zeci de persoane stateau la coada la ghiseul de somatii.
"Am primit o somatie si am venit sa vad ce se intampla, ca eu stiu ca nu am nimic de plata. Chiar daca e aglomerat, stau pana mi se rezolva", a spus Georgeta M., din Craiova.
"Sunt mai multe persoane la acele ghisee pentru ca sunt multe somatii transmise, iar oamenii vin sa si le rezolve", a motivat angajata Fiscului. Aglomeratie era si la ghiseul de inmatriculari auto (unde se inregistreaza cererile). Chiar daca ghiseele au fost deschise si sambata, si duminica, doar 14 persoane au depus cereri pentru calcularea taxei pe poluare. Ieri, zeci de persoane solicitasera decizii la Fisc, pentru a-si inmatricula masinile.