Cu obisnuitul decalaj fata de incetinirea economica, pietele muncii din Europa au inceput sa se anemieze in cursul anului trecut. In perspectiva, conform pronosticurilor, ocuparea fortei de munca se va restrange anul acesta atat in UE, cat si in zona Euro, cu circa 2,5%, si cu inca 1,5% in 2010, rezultatul fiind 8,5 milioane de locuri de munca pierdute in doi ani, comparativ cu un total net de 9,5 milioane de locuri de munca create in perioada 2006 - 2008.
Recesiunea a lovit puternic si finantele publice. In UE, se asteapta o crestere de peste 100% a deficitului bugetar, de la 2,3% din PIB in 2008 la 6% anul acesta, urmata de o noua majorare, pana la 7,25% in 2010. Deteriorarea radicala a pozitiei fiscale generale este cauzata, in parte, de incetinirea economica in sine, deoarece stabilizatorii automati sunt relativ extinsi in Europa, dar si de pachetul considerabil de masuri bugetare discretionare, utilizate pentru stimularea activitatii economice.

Inflatia se mentine foarte redusa

Inflatia a inregistrat o scadere accentuata in ultimele luni, care va continua, dupa cum se prevede, in trimestrele III si IV ale acestui an ca urmare a unor noi efecte de baza, a perspectivei economice precare si a scaderii asteptate a preturilor la materiile prime. In ansamblu, proiectiile pentru 2009 indica o inflatie IAPC putin sub 1% in UE (0,5% in zona Euro), care va atinge un minimum in ambele regiuni in trimestrul III. Pe masura ce efectele de baza ale precedentelor cresteri de preturi la energie si alimente dispar din rata anuala la toamna, inflatia IACP ar urma sa urce treptat pentru a atinge aproximativ 1,25% in 2010.

Perspectivele raman incerte

In contextul in care lumea se confrunta cu cea mai grava recesiune economica de la al doilea razboi mondial incoace, incertitudini considerabile persista in ceea ce priveste
perspectivele economiei si ale inflatiei. Riscul unei evolutii mai sumbre decat se anticipa depinde in special de impactul crizei financiare si de forta buclelor feedback intre diferitele sectoare ale economiei. Pe de alta parte, stimulentele monetare si fiscale ar putea opera mai bine decat se sconta in sensul readucerii stabilitatii si a increderii pe pietele financiare si al sustinerii activitatii economice. In privinta inflatiei, riscul pare echilibrat anul acesta, generat de posibile evolutii ale preturilor la materiile prime si de comportamentul de stabilire a preturilor si a salariilor.