2.688 de firme doljene dizolvate de drept inregistreaza datorii post-mortem. Daca fiscul nu se grabeste cu gasirea unor lichidatori, aceste societati vor fi radiate din registrul comertului.
Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj are de recuperat datorii de aproximativ 280 de miliarde de lei vechi de la 2.688 de firme din judet dizolvate de drept pentru ca nu si-au preschimbat certificatele de inmatriculare. Actiunea se pare ca nu are insa sorti prea mari de izbanda, mai ales ca judecatorii delegati pe langa Oficiul Registrului Comertului (ORC) Dolj au respins recursurile pentru anularea dizolvarii formulate de fisc. "Am facut recursuri la hotararile judecatorilor delegati pe langa ORC, insa acestea ne-au fost respinse. Am facut toate demersurile posibile", a afirmat Mihai Antonescu, directorul executiv adjunct al DGFP Dolj.
Acesta a precizat ca o parte din suma datorata statului de societatile lichidate reprezinta majorari si penalitati de intarziere. Conform procedurilor, debitele inregistrate de aceste firme catre bugetul de stat vor fi trecute intr-un registru special, pentru ca fiscul sa treaca la executarea silita a datornicilor in cazul in care, la un moment dat, pe numele debitorilor vor aparea bunuri care pot fi valorificate. "Conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului (OUG) nr. 210/2005, fiscul poate urmari pentru executare si firmele care sunt controlate de aceleasi persoane care au provocat lichidarea firmelor cu datorii", a mai spus Mihai Antonescu.
Recursuri respinse procedural
La randul sau, directorul ORC Dolj, Gheorghe Celea, sustine ca recursurile formulate de fiscul doljean au fost respinse pentru ca nu au fost respectate procedurile prevazute de lege.
"Pentru ca nu si-au preschimbat la timp certificatele de inmatriculare, peste 5.000 de firme din judet au fost dizolvate de drept, conform legii. O parte din ele au fost deja radiate de la ORC, pentru ca nu a facut nimeni recurs la decizia judecatorilor. In cazul celor 2.688 de firme cu datorii, fiscul putea cere numirea unor lichidatori in termen de sase luni de la constatarea dizolvarii, lucru care nu s-a intamplat insa. Din aceasta cauza, recursul le-a fost respins", a afirmat Celea. Directorul a mai spus ca numarul firmelor dizolvate cu datorii la stat a fost de peste 3.000, insa in aproximativ 500 de cazuri fiscul a cerut numirea unor lichidatori. In ceea ce priveste firmele care au provocat disputa, finantistii ar mai avea la dispozitie doar o luna pentru a solicita lichidatori. In cazul in care societatile radiate nu au in proprietate bunuri executabile, legea prevede posibilitatea atragerii raspunderii materiale a celor vinovati de declararea insolventei. Procedura este insa destul de greoaie, organele statului trebuind sa demonstreze in instanta ca acestia au provocat cu rea intentie insolventa firmelor. Chiar daca aceste datorii nu se prescriu, este putin probabil ca fiscul va recupera debitele in viitorul apropiat.