Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) are planuri mari in acest an pentru imbunatatirea colectarii veniturilor bugetare, dar nici un plan concret de actiune! Din informatiile furnizate de ANAF, pentru 2006, institutia doreste sa fie mai eficienta si sa colecteze mai rapid veniturile bugetare. Numai ca din datele transmise nu reiese existenta vreunui plan serios in acest sens.
Mai mult, Fiscul recunoaste singur ca "arieratele serioase raman inca o povara grea... ANAF a accelerat ritmul executarii silite, dar sunt necesare inca eforturi mari, iar personalul este insuficient". La sfarsitul lui ianuarie 2006, in evidentele ANAF figurau 24 de companii pentru care s-au luat masuri de insolvabilitate si/sau de instituire a procedurii de stabilire a raspunderii solidare, pentru suma totala de 170,11 milioane de lei.
Pana la finele lui februarie, ANAF a inaintat la instantele competente 3.293 de cereri introductive pentru faliment si reorganizare judiciara pentru creante bugetare aferente contribuabililor mici si mijlocii, in cuantum de 1.743,3 milioane de lei.
Pentru aceeasi perioada, suma recuperata din creantele bugetare aferente contribuabililor mici si mijlocii aflati in faliment a fost de doar 130,3 milioane de lei.
Raspunderea solidara se aplica de la inceputul lui ianuarie 2005 si face referire la cazurile in care fostii administratorii, asociatii sau actionari ai societatilor aflate in faliment sau reorganizare infiinteaza noi firme "uitand" sa plateasca datoriile firmelor falimentate.
Acestia trebuie sa dea socoteala in fata Fiscului, noile firme fiind obligate sa preia vechile datorii. Potrivit ANAF, anul trecut, arieratele bugetare recuperabile au fost in suma de 43.278,3 milioane de lei.
Dintre acestea, pana la sfarstul lui 2005, s-au incasat arierate bugetare in suma de 22.137 milioane de lei, ceea ce reprezinta 51,15% din totalul arieratelor. Din datele ANAF rezulta ca 38,01% au fost incasari din arierate pentru care nu au fost incepute masurile de executare silita.