O data cu aderarea, producerea tuicii va fi posibila numai in anumite limite, iar pentru alcoolul obtinut oltenii vor plati accize chiar daca e numai pentru consumul propriu.
Conform traditiei, in fiecare toamna, cazanele de tuica sunt scoase de prin poduri, debarale sau beciuri si fiecare gospodar se pune pe treaba pentru a obtine traditionala tuica dupa retetele bine cunoscute. Obiceiul este practicat atat in gospodariile in care exista livezi, cat si in cele in care exista numai cativa pomi si vine in intampinarea majoritatii oamenilor simpli care au astfel acces la aceasta tarie cu costuri minime de producere.
Incepand de anul viitor, potrivit legislatiei in vigoare (Legea nr. 343/2006 - pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal), gospodarii va trebui fie sa renunte la acest obicei, fie sa plateasca accize pentru alcoolul obtinut.
"Tuica si rachiurile de fructe destinate pentru consumul propriu in gospodariile individuale, in limita unei cantitati echivalente cu cel mult 50 de litri de produs pentru fiecare gospodarie pe an, cu concentratie etilica de 100% in volum, se accizeaza prin aplicarea unei cote de 50% din cota standard a accizei aplicate alcoolului etilic", a declarat Tudor Dumitru Mitita, seful serviciului Autorizatii din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj. Daca acciza este in valoare de 700 de euro pentru un hectolitru de alcool pur, pentru 50 de litri va fi de 350 de euro.
Drept urmare, pentru cei 50 de litri de alcool pur gospodarii olteni va trebui sa achite, conform legii, 180 de euro, adica peste 615 lei noi (aproximativ 12 lei/litru de alcool pur).
Probleme ce va trebui clarificate prin normele de aplicare a legii
In ceea ce priveste modul in care organele fiscale vor verifica dupa 1 ianuarie 2007 daca oltenii respecta prevederea, acesta este inca in ceata, normele de aplicare a legii nefiind emise. "Deocamdata nu au aparut normele care sa ne ghideze cum sa supraveghem aplicarea legii. Din informatiile pe care le am, acestea trebuie insa sa apara pana la sfarsitul anului", a spus Tudor Dumitru Mitita. Potrivit acestuia, una dintre masurile ce trebuie reglementata se refera la stocurile de alcool deja existente in gospodariile oamenilor. In plus, va trebui stabilit modul in care va fi masurata concentratia fiecarei cantitati de alcool din gospodariile proprii. "La noi tuica are aproximativ 25 de grade", a spus Mitita.
Alta problema care ar trebui clarificata se refera la modul in care se va afla numarul exact al cazanelor din curtile oamenilor. "Acestea va trebui inregistrate, sigilate si desfacute de organul fiscal atunci cand oamenii produc alcoolul, pentru ca ulterior sa fie sigilate din nou", a spus Tudor Mitita. Potrivit acestuia, alt lucru pe care va trebui sa-l stie reprezentantii fiscului este si perioada in care oltenii vor folosi cazanul.
Tuica poate fi vanduta numai in baza unei autorizatii
Persoanele care vor sa vanda tuica produsa trebuie sa se autorizeze si sa plateasca accizele impuse in functie de capacitatea de productie anuala.
"Ca sa vanda cineva care are cazan trebuie sa se autorizeze ca antrepozit fiscal si sa respecte anumite conditii. In acest moment, in Dolj nu avem nici o persoana fizica care sa se fi autorizat. Avem insa o persoana juridica - Statiunea Banu Maracine", a spus Tudor Dumitru Mitita.
Potrivit acestuia, in conformitate cu legislatia in vigoare, producerea de produse accizabile in afara autorizarii atrage o amenda contraventionala cuprinsa intre 20.000 si 100.000 de lei noi, confiscarea produselor, a banilor obtinuti de pe urma lor si a cazanului de tuica.