Inspectorii fiscali au gasit nereguli in urma controalelor facute in ultimele zile la
19 mari producatori de tigari, a declarat Sebastian Bodu, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Bodu nu a nominalizat producatorii gasiti in neregula, dar trebuie spus ca pe lista celor verificati figureaza nume sonore ca Philip Morris Romania, British American Tobacco Romania Investement
sau fostul SNTR.

Seful ANAF a spus ca “s-au descoperit diferente substantiale intre practic si scriptic“, explicand ca acest lucru indica faptul ca societatile verificate “produc fara sa inregistreze in contabilitate sau au materie prima neinregistrata“.
“Toti producatorii de tutun vor fi controlati la fel“, a spus Bodu. Pe de alta parte, seful ANAF a explicat ca, in paralel cu actiunea de control s-a demarat “perfectarea unor protocoale de colaborare cu aceste firme. ANAF exclude posibilitatea ca producatorii care consimt la aceasta forma de cooperare sa beneficieze de un tratament fiscal preferential. De asemenea, cei care nu semneaza protocolul nu devin suspecti. Nu facem diferenta intre cei care semneaza si cei care nu semneaza“, a continuat Sebastian Bodu

30-40% din piata, tutun “negru“

Potrivit datelor furnizate de presedintele ANAF, piata alba a tigarilor inseamna un miliard de euro anual, in timp ce piata neagra a ajuns la un nivel de aproximativ 30-40% din piata alba, fiind estimata la 300-400 de milioane de euro/an. Bodu a mai spus ca “cifrele sunt alarmante“ si de aceea intreaba retoric: “Va dati seama cati bani pierde Fiscul anual?“.
Seful ANAF a explicat ca evaziunea fiscala se face atat la tigaretele scumpe, cat si la tigaretele ieftine care sunt aduse fara taxe vamale din Ucraina sau Moldova.
“Si pana acum am avut actiuni de control punctuale, la nivelul judetelor. In urma controalelor, au fost identificate multe cazuri de tigari contrafacute. Am considerat ca este contraproductiv sa-i actionam pe amaratii de la chioscuri si am hotarat sa mergem in sus, la producatori. Actiunea se refera la producatorii autorizati ale caror locatii sunt publice. Daca vom descoperi si firme care produc neautorizat, sanctiunea va fi mult mai grava, intra in zona penalului“, a mai afirmat Sebastian Bodu.

Bodu: controlul nu are legatura cu scandalul Iskandarani

Bodu a precizat ca demararea actiunii de control nu are nici o legatura cu scandalul Zaher Iskandarani. Presedintele ANAF a spus ca pe lista celor 19 producatori se afla si firme cu care a avut legatura Iskandarani. Reamintim ca Zaher Iskandarani, Eugen Iovescu, Ghannoum Obayda si Fadi Jamil au fost arestati la 19 mai sub acuzatia de “initiere si constituire a unui grup infractional organizat, avand drept scop comiterea de infractiuni grave, respectiv contrafacerea si contrabanda de mare anvergura cu tigari“, avand ramificatii in mai multe judete din zona de vest a tarii.
Liderul retelei a fost identificat in persoana lui Iskandarani, care coordona activitatea de contrafacere si contrabanda cu tigarete, fiind in acelasi timp si conducatorul din umbra al mai multor firme, printre care R&M Tobacco International Timisoara si European Tabacco Romania.
El a fost pus in libertate la 30 mai, ca urmare a hotararii Curtii de Apel Bucuresti.