Professional Consulting a organizat pe 2 si 3 aprilie, la hotelul Helin din Craiova, a VIII-a editie a Conferintei-seminar "Fiscalitatea in slujba contribuabilului", avand ca tema "Noutati vizand reglementarile contabile si fiscale, impozitul pe profit, TVA si impozitul pe veniturile nerezidentilor incepand cu 1 ianuarie 2011; Inchiderea exercitiului financiar".
Asa cum a precizat reprezentantul firmei organizatoare, conf. univ. dr. Radu Buziernescu, seminarul continua seria intalnirilor in vederea unei cat mai bune intelegeri si aplicari a legislatiei contabile avand ca scop calcularea cat mai corecta a impozitelor si taxelor de catre contribuabili.
"In ultimii doi ani, pe fondul modificarilor frecvente ale Codului Fiscal, o buna parte dintre companiile autohtone a inteles ca doar cu o consiliere de calitate, cu un consultant fiscal si un expert contabil bun pot sa faca fata mai usor crizei si concurentei multinationalelor obisnuite deja cu consultanta. Aceasta perioada dificila a fost o adevarata provocare pentru consultantul fiscal care a avut posibilitatea de a oferi solutii de optimizare a poverii fiscale pentru clientii sai, de planificare fiscala si de reducere a costurilor".
Cele peste 100 de societati din zona Olteniei participante au beneficiat de experienta lectorilor specialisti din cadrul Ministerului Finantelor Publice - Directia Legislatie si Reglementari Contabile, Directia Legislatie Impozite directe si Directia Legislatie in domeniul TVA, care alaturi de consultantii fiscali ai firmei organizatoare au prezentat cele mai importante noutati legislative, precum si masurile fiscale anticriza luate in perioada 2008-2011 si modul in care pot fi ele aplicate in folosul agentilor economici.
Intrebat care au fost cele mai mari provocari ale anului trecut in ceea ce priveste consultanta fiscala, Radu Buziernescu a declarat: "Provocarile au fost inevitabil legate de schimbarile neasteptate ale regulilor fiscale: de cresterea fara somatie a TVA-ului, de joaca de-a impozitul minim si pe microintreprinderi, de taxarea la purtator a tichetelor, de buimaceala in reconsiderarea unei activitati ca activitate dependenta si in stabilirea regimului juridic al contributiilor sociale datorate pentru activitati profesionale. Alta provocare a venit si din activitatea de inspectie fiscala care, datorita nevoii stringente de bani la bugetul de stat, a fost mult mai drastica". Economistii, directorii economici prezenti au participat interactiv la dezbaterile pe module si au declarat ca intalnirea a fost de un real folos. "Am primit lamuririle necesare in vederea intelegerii cat mai corecte a legislatiei fiscale si contabile in continua schimbare", a declarat Rodica Brinzan, reprezentanta grupului de firme Polystart.

"Efectele crizei se vor resimti si in primele sase luni"

Radu Buziernescu a declarat care sunt previziunile grupului Professional Consulting pentru acest an: "Estimam ca efectele crizei se vor resimti cel putin si in primele sase luni ale acestui an, dar suntem optimisti pentru viitor. Trebuie insa sa nu mai vorbim tot timpul despre criza si sa nu ne mai vaitam pentru ca mai rau ne facem; singura sansa este ca fiecare dintre noi, pe fiecare palier pe care activam, sa depunem eforturi suplimentare, sa muncim mai mult pentru a incerca sa depasim cat mai repede aceasta perioada.
Previziunile noastre sunt optimiste cu conditia ca si guvernul sa ia cateva masuri elementare de revigorare a economiei si de incurajare a investitiilor: reducerea arieratelor catre mediul de afaceri; cresterea ratei de absorbtie a fondurilor europene; restructurarea companiilor de stat; deblocarea creditarii; revenirea la TVA de 19%; reducerea contributiilor sociale".