Noua legislatie fiscala baga în groapa firma dupa firma. Daca nu depui declaratiile obligatorii la doua termene, societatea este declarata inactiva: nu mai poate emite facturi, activitatea îi este blocata si orice act emis nu este recunoscut de fisc.
Prin "grija" organelor fiscale, oamenii de afaceri neglijenti se pot trezi ca firmele lor au activitatea blocata. Din fericire, remediabil! Din primavara acestui an, o ordonanta de urgenta a guvernului da batai de cap mediului de afaceri care nu respecta termenele de depunere a hârtiilor obligatorii catre fisc. Procedura de declarare a unui agent economic drept inactiv s-a simplificat, astfel ca numarul firmelor a caror activitate este blocata a crescut simtitor în acest an. În interval de numai trei luni, de când a intrat în vigoare OUG nr. 19/2008 - care a modificat Codul de Procedura Fiscala -, si pâna la urmatorul termen de raportare de la mijlocul verii, peste 1.300 de firme doljene au intrat în "moarte clinica", pentru ca au fost declarate inactive de Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, dupa cum anunta institutia.
La începutul lunii aprilie, în tot judetul existau 7.311 societati inactive declarate în ultimii ani cumulat, iar asta-vara, numarul lor a crescut la 8.838. Având în vedere ca în Dolj mai sunt active 29.000 de societati, înseamna ca 30% din acestea nu mai au voie sa aiba activitate. Daca o societate este declarata inactiva, atunci nu este afectata numai activitatea ei propriu-zisa, ci si a companiilor care fac afaceri cu ea. "Potrivit Codului Fiscal, organul fiscal nu va lua în considerare tranzactiile efectuate de un contribuabil normal cu unul inactiv. Lista agentilor economici inactivi se publica în Monitorul Oficial, iar cea a celor propusi pentru a fi declarati inactivi, pe site-ul Ministerului Economiei si Finantelor (pe portalul ANAF), dupa CUI-ul societatii", a precizat directorul Directiei de Control din cadrul DGFP Dolj, Alexandru Barcan.
De asemenea, societatea este informata de finante ca figureaza pe lista celor propuse sa devina inactive. Daca în acest interval sunt depuse declaratiile cerute de lege, atunci scapa de aceasta procedura si ramâne activa. Pâna acum deveneau inactivi agentii economici care nu erau de gasit la sediul social declarat, care nu se supuneau controlului fiscal, dar, de când s-a adaugat prevederea legislativa cu nedeclararea la doua termene consecutive, tot mai multe firme au picat ca la un joc de domino.

Inactivi voluntari

Pot exista administratori sau asociati ce îsi doresc sa închida firmele pe care le au ca sa scape de datorii sau de alte obligatii, asa ca nu-si mai depun declaratiile la doua termene consecutive si... gata. Fiscul doljean vrea sa descurajeze asemenea practici si avertizeaza ca nu vor fi declarate inactive firmele aflate în stare de insolvabilitate sau insolvabilitate iminenta. Astfel ca datornicii nu scapa de biruri sau cel putin asa sustin sefii fiscului. Pot fi inactivi voluntari, admite fiscul, dar aceia sunt dintre cei al caror business a dat chix. Daca afacerile nu le mai merg si nici nu vor sa se reprofileze, oamenii de afaceri pot lasa firmele sa moara.

Efecte dezastruoase

Activitatea unei societati comerciale inactive nu este recunoscuta, practic, de organele statului. Efectele sunt ample. "Firma inactiva nu mai are dreptul sa emita facturi. În cazul în care elibereaza documente interzise, ele nu produc efecte juridice din punct de vedere fiscal. Societatile comerciale inactive pot face plati catre furnizori sau catre terti, deci îsi pot finaliza contractele încheiate anterior", a mentionat Alexandru Barcan.
Lista se publica si pe internet, pentru a le facilita accesul la informatii viitorilor parteneri de afaceri. Daca o firma vrea sa faca afaceri cu alta propusa sau declarata ca inactiva, atunci verifica lista on line si, evident, business-ul pica.