Companiile de drumuri, poduri si constructii din China vor sa se asocieze cu firme romanesti pentru infiintarea unui parc industrial, a declarat ieri Viorel Marian Pana, presedintele Grupului de afaceri romano-chinez. Pana a precizat ca este luata in discutie chiar o preluare a Parcului Pro Roman Brasov. El a explicat ca s-a constituit deja o comisie mixta romano-chineza care discuta detaliile proiectelor comune ale celor doua tari in sectoare ca turism, banci, industria farmaceutica, textile. Astfel, pe langa infiintarea acestui parc industrial, care s-ar putea face cu finantare din partea Bancii de Dezvoltare a Chinei, se are in vedere si atragerea turistilor chinezi in statiunile balneo-climaterice din tara. Consilierul presedintelui SIF Transilvania (societate membra a Grupului de afaceri romano-chinez), Nicu Radulescu, a explicat ca din toamna sunt asteptati primii turisti chinezi in statiunile balneare din Romania.
In ceea ce priveste colaborarile din industria textila, Viorel Pana a apreciat ca in 2006 mai multe companii chinezesti ar putea deschide o baza de productie la noi in tara, profitand de faptul ca Romania va intra in 2007 in Uniunea Europeana, dar si de forta de munca ieftina. Potrivit reprezentantilor acestui grup, alte colaborari romano-chineze se vor concretiza in industria farmaceutica si in sectorul bancar. De altfel, pe agenda grupului bilateral de afaceri se afla si infiintarea unei institutii bancare romano-chineze pentru care din partea romana s-au aratat interesate Romexterra Bank si Banc Post.
Schimburile comerciale dintre Romania si China s-au cifrat anul trecut la 1,4 miliarde de dolari. Din aceasta suma, doar 15% au reprezentat exporturile romanesti in China, in timp ce 85% au fost exporturile chinezesti in Romania. Pe de alta parte, trebuie spus ca din datele prezentate de Asociatia Romana pentru Combaterea Contrafacerilor reiese ca “peste 90% din produsele contrafacute din Romania vin din China“.