Piata leasingului a capatat o gura de oxigen dupa ce executivul a lasat deductibilitatea taxei pe valoarea adaugata la contractele de leasing auto deja existente, la cele pentru agentii de vanzari, pentru taximetrie etc. De la 1 mai, TVA nu se mai deduce la achizitia de masini pe firma, dar folosite in scop personal de patroni.

Companiile de leasing si firmele care detin autoturisme au rasuflat usurate saptamana aceasta dupa ce guvernul a adoptat pachetul de masuri anticriza sub forma unei ordonante de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal. Proiectul de act normativ initial propunea ca taxa pe valoarea adaugata (TVA) aferenta ratelor de leasing la autoturismele astfel cumparate sa nu mai fie deductibila pentru egentii economici. TVA nu s-ar mai fi dedus la autoturismele sub 3,5 tone si care aveau ca destinatie transportul de persoane (cu cel mult noua scaune). Ministerul Finantelor - initiatorul actului normativ - dorea ca masura de nedeductibilitate a TVA sa se aplice si contractelor de leasing in curs. In plus, firmele care le ofereau angajatilor masini de serviciu ar fi trebuit sa nu mai deduca acele cheltuieli pentru combustibil si pentru service, aspecte care au creat reactii dure in mediul de afaceri. "Nu putea sa ramana cum propusese Ministerul Finantelor. Era o bataie de joc la adresa companiilor private. Cum sa nu deduci TVA la ratele la leasing sau la combustibilul pentru masini?! Era o chestiune aberanta, care bloca activitatea multor firme. Si nici de la 1 mai nu este foarte bine, dar macar s-a scos leasingul", a spus un om de afaceri craiovean. Problema nu este total rezolvata. Clientul de leasing poate sa-si deduca TVA-ul la ratele lunare, pentru ca nu este proprietarul masinii. Dar dupa ce se face transferul de proprietate "nu se va deduce valoarea reziduala", a spus Ionut Oprescu, reprezentant al Asociatiei Societatilor Financiare din Romania.

Leasingul nu se preda!

In forma finala adoptata de guvern, ordonanta de urgenta scapa de probleme in plus companiile care au contracte de leasing in derulare. Nu vor putea deduce TVA firmele care isi cumpara masini dupa 1 mai, cu cash sau in rate. Potrivit unor surse din piata, textul actului normativ amintit spune ca nu se deduce TVA la masinile sub 3,5 tone, cu cel mult noua scaune, cu exceptia autoturismelor utilizate "pentru transmiterea folosintei in cadrul unui contract de leasing financiar sau operational". De asemenea, TVA-ul platit la achizitia masinilor pentru transportul cu plata, inclusiv pentru taximetrie si combustibilul cumparat pentru functionarea tuturor acestora este deductibil din punct de vedere fiscal. Mai sunt exceptate (adica deduc TVA) masinile care sunt utilizate pentru transportul angajatilor la si de la locul de munca, autoturismele folosite de agentii de vanzari, de interventie, de paza si protectie etc. Recent, ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, a precizat ca a fost introdusa masura cu nedeductibilitatea TVA pentru masinile cumparate pe firma si folosite in scop personal de mai-marii companiei.