Majoritatea companiilor de asigurari au afisat deja noile tarife la politele RCA si Casco pentru anul 2009, care vor intra in vigoare fie de saptamana aceasta, fie de la 1 ianuarie. Preturile politelor de raspundere civila auto s-au majorat in medie cu 25-40%, anul acesta. De remarcat este faptul ca discounturile aproape au disparut. Brokerii de asigurare spun ca, in ceea ce priveste polita RCA, oamenii nu se uita la companie, ci la pret.
Oradenii se orienteaza, in general, dupa cel mai ieftin RCA. Cei care isi innoiesc polita la final de an cumpara, de obicei, polita integrala. Oradenii trebuie sa scoata din buzunar cu o treime mai mult fata de anul trecut pentru asigurarea auto obligatorie. Pe 2008, cel mai ieftin RCA pentru o masina cu motorizare de 1.400 cmc era de 180 de lei, iar pe 2009, cel mai ieftin este de 260 de lei. Diferenta e de 30%. In functie de propriile politici si de rata daunelor, tarifele pentru politele RCA au crescut intre 10 si 70%. Cresteri mari se observa la ARDAF, spre exemplu, in timp ce tarifele au crescut intr-un ritm normal la Asirom, BCR sau Generali. Asiguratorii nu s-au grabit sa ofere discounturi de final de an pentru a-i atrage pe clienti, ci s-au indreptat in primul rand spre facilitati la incheierea unei alte polite cu aceeasi societate.
In functie de companie se pot observa reduceri de 5% pentru politele pe un an de zile si de maximum 15% pentru reinnoirea politei la acelasi asigurator. Cat ii priveste pe intermediarii de asigurari, din cauza noilor reglementari, nu vor mai putea oferi discounturi semnificative. Persoa- nele cu deficiente locomotorii si pensionarii beneficiaza de polite mai ieftine cu 45-50%, respectiv 25-35%, in functie de asigurator. Sunt reduceri de 5% pentru plata politei pe un an de zile. Daca platesc pe sase luni, suma se injumatateste, iar discountul dispare. ARDAF ofera tractare gratuita pentru masinile asigurate, in caz de accident (in limita distantei de 30 km) si 50% reducere pentru incheierea unei asigurari de locuinta. Unele companii anunta si majorarile de tarife pentru clientii cu daune.