Ministerul Finantelor a amanat stabilirea calendarului anual de emisiuni de titluri de stat pana la adoptarea legii bugetului de stat pe anul 2009, licitatiile urmand sa fie anuntate, temporar, prin prospecte de emisiune lunare.
Institutia anunta in luna decembrie a fiecarui an programul de emisiuni ale titlurilor de stat pe piata interna si externa pentru anul urmator. "De la momentul aprobarii proiectului legii bugetului de stat au fost promovate acte normative cu impact asupra bugetului general consolidat urmare a luarii unor masuri in vederea evitarii efectelor crizei financiare declansate la nivel international", se precizeaza intr-un anunt publicat pe site-ul ministerului. Sursa citata precizeaza ca noul Guvern propune un program de guvernare care include masuri cu impact fiscal reflectate in legea bugetului pentru anul 2009. "Este foarte probabila modificarea atat a indicatorilor macroeconomici care au stat la baza proiectului de buget pentru anul 2009, cat si a tintei de deficit bugetar, fapt care se repercuteaza in mod direct asupra necesitatilor de finantare a deficitului bugetar si refinantare a datoriei publice si, implicit asupra calendarului de emisiuni de titluri de stat pentru anul 2009", se mai arata in anunt.
Pana la aprobarea legii bugetului de stat pentru anul viitor, emisiunile de titluri de stat vor fi anuntate prin prospecte de emisiune lunare, in care vor fi precizate volumul total al imprumuturilor si caracteristicile titlurilor.
Valoarea totala a titlurilor de stat vandute in acest an de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a fost de 12,3 miliarde de lei, fiind organizate 48 de licitatii. Potrivit calendarului initial, MEF voia sa atraga imprumuturi totale de 11 miliarde de lei in 2008, insa a suplimentat volumul indicativ, pe fondul cresterii necesarului de finantare a deficitului bugetar si al refinantarii datoriei publice.