Firmele din Gorj care nu isi platesc datoriile la bugetul statului si nu mai au nici o posibilitate sa le achite intra pe banda rulanta in faliment, DGFP Gorj introducand lunar la judecatorie zeci de cereri de lichidare judiciara.

Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Gorj continua programul de introducere a actiunilor de reorganizare judiciara, in vederea declararii falimentului societatilor cu probleme din Gorj. Potrivit conducerii DGFP Gorj, institutia va incerca sa reduca si mai mult pe final de an cuantumul datoriilor pe care firmele din judet le au la bugetul statului. Principala „arma“ de lupta impotriva societatilor rau-platnice este formularea in instanta de actiuni de lichidare judiciara. In momentul in care judecatorul sindic numeste un administrator judiciar pentru societatea aflata in incapacitate de plata, firma in discutie are doar doua posibilitati: redresarea sau falimentul. Aceasta din urma varianta inseamna stergerea datoriilor si scoaterea la vanzare, prin licitatie, a activelor sau a unitatii ca intreg. Una dintre modalitatile prin care managerii de astfel de societati comerciale, fundatii sau cluburi incearca sa isi continue activitatea este infiintarea unei noi firme. Obiectivul este in principal scaparea de datoriile istorice si derularea de contracte noi pe firma „curata“.

Zece firme au luat drumul judecatoriei in noiembrie

Geo Paraschivu, directorul Finantelor Publice Gorj, a declarat ca, in ultima luna, la Judecatoria Targu Jiu a fost transmisa o lista cu zece societati comerciale care inregistreaza la bugetul statului debite totale de peste 90 de miliarde de lei vechi. Intre datornici se afla cateva firme cunoscute din judet, dar si un club de fotbal - Sport Club Minerul Jilt, care inregistreaza obligatii bugetare restante in valoare de peste noua miliarde de lei vechi. Sport Club Minerul Jilt administreaza echipa de fotbal divizionara C Minerul Matasari. Alt club de fotbal din judet, Minerul Motru, care activeaza in Divizia B, este de asemenea in faliment, inregistrand datorii istorice de aproape 12 miliarde de lei. Pe aceeasi lista se mai afla SC ITUC INDUSTRY SA Motru, firma de transporturi care datoreaza la bugetul de stat sapte miliarde de lei vechi, si SC AMCIV CONSULTING SRL Rovinari, cu 13 miliarde de lei. De asemenea, o cunoscuta firma de taximetrie, SC DISMOLEX SRL Targu Jiu, cu o datorie de 1,2 miliarde de lei vechi, are initiata procedura de lichidare judiciara. In aceeasi situatie se afla si SC TAJIBO SRL Targu Carbunesti, apartinand omului de afaceri romano-american Clement Mocanu, denuntatorul lui Mischie, care are debite la buget de 14 miliarde de lei. De precizat ca directorul DGFP Gorj, Geo Paraschivu, a declarat ca toate firmele in incapacitate de plata se afla in vizorul Finantelor Publice si oricare dintre ele ar putea ajunge pana la sfarsitul anului in situatia de introducere a actiunii de lichidare judiciara si faliment.