Normele Bancii Nationale a Romaniei (BNR) privind regimul institutiilor financiare nebancare (IFN) risca sa scumpeasca ratele produselor in leasing, sunt de parere reprezentantii Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania (ASLR). Printre institutiile financiare nebancare se numara firmele de leasing, de credit (si cele "doar cu buletinul"), casele de amanet si cele de schimb valutar.
O eventuala scumpire a ratelor pentru produsele in leasing s-ar putea produce intr-un viitor apropiat. Potrivit lui Claudiu Stanescu, vicepresedinte ASLR, normele BNR ar putea determina firmele de pe aceasta piata fie sa suporte din marja proprie modificarile, fie sa le directioneze catre utilizatorul final. El nu a putut insa estima ce inseamna de fapt aceasta scumpire.
De asemenea, ASLR crede ca in prezent 60- 70% dintre societatile de leasing indeplinesc normele impuse de BNR.
Referindu-se la legea IFN promovata de BNR, membri ASLR sunt de parere ca reglemetarea pietei leasingului este necesara. Trebuie spus ca actul normativ aduce unele modificari fata de proiectul initial. Astfel, dreptul de a emite obligatiuni nu mai este retras, ci doar conditionat.
In aceste conditii, societatile de leasing si cele nebancare vor putea sa emita obligatiuni doar catre investitorii institutionali agreati de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). De asemenea, prevederile acestei legi nu se aplica leasingului operational, ci numai celui financiar. Pentru 2006, reprezentantii ASLR cred ca piata de leasing va inregistra o stagnare in raport cu evolutia de pana acum. Ei spun ca ultimele reglementari impuse de BNR sunt mult prea severe si vor avea un impact negativ asupra acestei piete.
Astfel, cresterea capitalului social la 200.000 de euro si interzicerea emisiunii de obligatiuni vor conduce la o reducere semnificativa a societatilor de leasing active pe piata.
In prezent, 200 de societati sunt active, din cele peste 1.000 care au ca obiect inchirierile.

Romanii, tot mai interesati de leasing

Din statisticile ASLR reiese ca din 1999 si pana la finele lui 2005 valoarea contractelor in leasing a crescut de aproape zece ori, de la 285 de milioane de euro la 2,2 miliarde de euro.
De asememea, anul trecut leasingul financiar a continuat sa reprezinte principala directie de derulare a contractelor de leasing atat ca valoare a bunurilor finantate (95,5%), cat si ca numar de contracte (95.9%), a declarat la randul lui Bogdan Apahidean, presedinte ASLR. Totodata, leasingul operational a scazut de la 7% in 2004 la 4% in 2005.
Din aceleasi date mai reiese ca 67% din valoarea contractelor de leasing au fost orientate catre persoane juridice, 21% catre sectorul public si numai 12% catre persoane fizice.
Ca structura, autovehiculele au reprezentat 91,2%, inregistrandu-se o usoara scadere fata de 2004 (92,2%). De asemenea, leasingul imobiliar a avut o usoara crestere in 2005, de la 0,2% (2004) la 0,4%.
Mai trebuie spus ca cea mai mare parte a contractelor de leasing sunt incheiate pe o durata de trei-cinci ani si numai 5% depasesc aceasta perioada.