Zeci de reprezentanti ai autoritatilor locale, ai serviciilor deconcentrate si ai unor ONG-uri s-au aratat ieri interesati de accesarea fondurilor europene prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria 2007-2013.

Consiliul Judetean (CJ) Dolj a gazduit ieri un seminar de informare privind Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria 2007-2013. Evenimentul a fost organizat in colaborare cu Biroul Regional de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria din Calarasi.

Sapte judete romanesti si noua districte bulgaresti

Programul sprijina dezvoltarea zonelor de granita eligibile, atat din Romania, cat si din Bulgaria. El urmareste sa creeze o "punte" intre cele doua tari, cu scopul de a sprijini regiunile de granita in rezolvarea problemelor similare de dezvoltare, prin colaborare si promovarea unor solutii comune. Astfel, granita va uni regiunile de pe ambele maluri ale Dunarii, in loc sa le desparta.
Prin intermediul programului, romanii si bulgarii din zonele de frontiera vor fi incurajati sa dezvolte noi afaceri, sa schimbe informatii si sa profite de pe urma imbunatatirii accesului peste granita. Ei vor colabora pentru a preveni inundatiile, pentru a conserva resursele naturale si pentru a promova turismul. In acest fel, zonele de frontiera vor deveni locuri mai atractive pentru oamenii care traiesc si muncesc acolo, dar si pentru investitori.
Potentialii solicitanti de finantare sunt consiliile locale si judetene, asociatii ale autoritatilor publice locale, camerele de comert, asociatii ale IMM-urilor, universitati, inspectoratele scolare si institutiile de cercetare nonprofit, toate cu sediul central in zona eligibila a programului. Aria eligibila cuprinde sapte judete din Romania (Dolj, Mehedinti, Olt, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Constanta) si noua districte din Bulgaria (Vidin, Montana, Vrata, Pleven, Veliko-Tarnovo, Ruse, Razgrad, Silistra, Dobrich).
Pentru a putea obtine finantare prin acest program, institutiile eligibile trebuie mai intai sa-si gaseasca macar un partener din celalalt stat. Proiectul trebuie sa fie dezvoltat in comun, de la idee pana la depunere, de toti partenerii.

Finantari pentru infrastructura, mediu si dezvoltare

Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria 2007-2013 acopera trei mari domenii, denumite "Axe prioritare", plus o axa prioritara aditionala, dedicata asigurarii asistentei organismelor de implementare si activitatilor programului. Fiecare dintre aceste axe prioritare tematice are alocat un buget prestabilit si este divizata in sectiuni specifice, denumite Domenii majore de interventie.
Axa prioritara 1, denumita "Accesibilitate", primeste 37 de procente din bugetul UE alocat programului si vizeaza imbunatatirea conditiilor pentru trecerea granitei si dezvoltarea infrastructurii de transport si comunicatii in zona transfrontaliera.
Axa prioritara 2 - "Mediu" - primeste 35% din bugetul programului si vizeaza protectia mediului, prin gestionarea eficienta a riscurilor naturale si tehnologice (inundatiile, poluarea apei si a aerului) si servicii rapide de interventie comuna in caz de urgenta.
Axa prioritara 3 - "Dezvoltare economica si sociala" - are alocate 22 de procente din buget si are drept obiectiv consolidarea dezvoltarii economice a ariilor eligibile prin sprijinirea infrastructurii de afaceri, cursuri de instruire a resurselor umane, cooperarea intre comunitati si institutii.
Gestionarea eficienta a fondurilor si monitorizarea programului este asigurata de Axa prioritara 4 - "Asistenta Tehnica" - pentru care s-a alocat 6% din bugetul programului.

Din 262 de milioane, doar zece milioane de euro accesate

Potrivit Aidei Catana, directoarea Biroului Regional de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria din Calarasi, Doljul e in fruntea judetelor transfrontaliere, de aici provenind foarte multe dintre aplicatiile depuse in cadrul acestui program. "As vrea ca exemplul CJ Dolj, care a depus aplicatii la noi, sa fie urmat si de administratiile publice locale, mai ales de cele din mediul rural, pentru ca, din pacate, in afara proiectelor consiliului judetean si ale catorva ONG-uri, nu am mai primit nimic din aceste judete. Au fost organizate pana acum doua apeluri de proiecte, insa, din pacate, au fost selectate aplicatii in valoare de numai zece milioane de euro, in conditiile in care fondurile puse la dispozitie pentru perioada 2007-2013 sunt de 262 de milioane de euro", a precizat Aida Catana.
Programul este finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) - fondul structural creat pentru a sprijini reducerea dezechilibrelor dintre regiunile UE. Contributia UE reprezinta 83% din bugetul alocat programului (217,8 milioane de euro), restul de 17% (44,2 milioane de euro) reprezentand contributii nationale (din bugete de stat, in functie de nationalitatea partenerului lider de proiect, si din sursele proprii ale partenerilor care iau parte la proiecte).