Aproape toate fabricile de bere din Romania folosesc sisteme de filtrare cu kiselgur, roca sedimentara ce influenteaza calitatea berii, afectandu-i gustul, iar fierul continut de filtru oxideaza produsul, au declarat, pentru "Realitatea TV", specialisti in sisteme de filtrare din industria alimentara.
"Utililizarea filtrelor cu kiselgur in industria berii are impact negativ asupra calitatii acestui produs, afectandu-i gustul. Compozitia chimica tipica a kiselgurului este 86% siliciu, 5% sodiu, 3% magneziu si 2% fier. Acesta din urma duce, in ce le mai multe cazuri, la oxidarea berii", a declarat Istvan Szommer, expert austriac in sisteme de filtrare din industria alimentara, care citeaza studii independente, printre care si cercetari efectuate la Universitatea din Berlin.
In momentul de fata, in intrega lume, doar 15 producatori de bere au inlocuit sistemul de filtare cu kiselgur cu sisteme "kiselgur free", insa, in maxim cinci ani, sustine Andre Gtalid, managerul general pe Europa Centrala si de Est al Pall Corporation, companie multinationala specializata in filtre alimentare, "toate fabricile de bere vor renunta la filtrarea cu kiselgur".
Istvan Szommer, specialist al Pall Corporation, a mentionat ca motivul pentru care fabricile de bere nu au renuntat inca la filtrarea cu kiselgur este reprezentat de costurile ridicate pe care le presupune schimbarea sistemului de filtrare. "Pentru o fabrica care produce un milion de hectolitri de bere pe an, investitia intr-un sistem de filtrare "kiselgur free" se ridica la trei milioane de euro", a spus reprezentantul Pall Corporation.