Romania, ca viitoare membra a Uniunii Europene, va beneficia de un nou sistem de acordare a subventiilor pentru fermieri, stabilit intr-o Schema de Plata Unica pe Suprafata, potrivit siteului Euractiv. Aceasta simplifica sistemul de plati directe care sunt acordate in vechile state membre ale Uniunii si aloca sume uniforme pe hectarul eligibil de hectar agricol. Nivelul pana la care pot ajunge aceste sume trebuie stabilit cu Comisia Europeana.
Toti fermierii care intrunesc conditiile de eligibilitate si inainteaza o cerere de subventie pot primi platile directe, care pot fi acordate sub forma unei plati la hectar. Pentru a primi acesti bani prin aceasta Schema, o ferma trebuie sa foloseasca o suprafata de teren agricol mai mare sau egala cu 1 hectar, iar aceasta nu poate fi formata din parcele mai mici de 0,3 hectare.
De asemenea, fermierii trebuie sa respecte stan-darde referitoare la sana-tatea publica, bunastarea animalelor si mediul inconjurator. Daca aceste standarde nu sunt respectate, platile directe aferente pot fi reduse sau chiar anu-late. (S.N.)