Aproximativ 17.000 de fermieri isi primesc, in perioada 2-4 aprilie, sumele alocate pe suprafata din fondurile europene, aferente anului 2007, a anuntat Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).
APIA a autorizat si urmeaza sa efectueze platile in aceasta saptamana pentru cei 17.000 de fermieri, in acest sens adresand Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) o solicitare de fonduri, in vederea efectuarii platilor, sumele urmand sa fie virate in conturile fermierilor. Tot in aceasta perioada, APIA va solicita fonduri pentru plata unui numar de aproximativ 300.000 de fermieri, in conditiile in care se va finaliza autorizarea platilor. In primele transe vor fi inclusi la plata si beneficiari din judetele selectate la controlul prin teledetectie, cu exceptia celor selectionati pentru acest tip de control. Acestia din urma vor beneficia de sprijinul financiar numai dupa prelucrarea rezultatelor controlului prin teledetectie. In prima transa au fost autorizati la plata si vor primi fonduri fermierii din noua judete: Bacau, Botosani, Dambovita, Iasi, Neamt, Sibiu, Satu Mare, Valcea si Vaslui.
Subventia europeana pe suprafata este stabilita la 50,6 euro/hectar si poate intra in contul fermierilor numai daca acestia au depus cererea de sprijin in termen, nu au fost selectati la controlul pe teren sau prin teledetectie si nu au erori la controlul administrativ in sistem. APIA intentioneaza ca pana la sfarsitul lunii mai sa fie efectuate toate platile pentru campania din 2007. Suprafata determinata pentru plata a scazut sub suprafata de referinta negociata cu Uniunea Europeana, conform statisticilor rezultate din baza de date a Sistemului Integrat de Administrare si Control a Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura. Astfel, suprafata determinata, eligibila pentru plata, este la acest moment de 8.713.810 hectare, estimandu-se ca aceasta va mai scadea dupa efectuarea tuturor controalelor. Suprafata de referinta negociata de Romania in cadrul procesului de aderare este de 8.716.370 de hectare. Suma alocata Romaniei pentru platile directe la hectar se ridica la 440 de milioane de euro pentru 2007 si la aproape 528 de milioane de euro pentru 2008.