Desi s-ar putea obtine un profit mult mai mare cultivand ecologic, in Dolj nu exista nici o ferma care sa practice acest tip de agricultura. Anul acesta, statul subventioneaza culturile ecologice certificate cu sume mai mari decat pe cele traditionale.
Politica agricola a Uniunii Europene prevede ca subventiile pentru producatorii ecologici sa fie de pana la 70%. Astfel, fermierii doljeni care practica agricultura traditionala ar trebui sa aiba mai mult de castigat daca s-ar orienta catre cea ecologica. In acest sens ar trebui insa sa-si pregateasca terenul inca de pe acum. "Terenurile certificate pentru cultura ecologica trebuie ca macar doi ani sa fi fost in repaus (sa nu se fi cultivat nimic pe ele). In prezent, in judetul Dolj nu exista nici o ferma care sa practice agricultura ecologica, insa avem inregistrate doua cereri in acest sens", a declarat Cornel Popa, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj. Cele doua terenuri ce urmeaza sa fie certificate pentru culturile ecologice au suprafete de 400 de hectare, respectiv 200 de hectare si vor fi cultivate cu floarea-soarelui. In ultimii doi ani, acestea ar fi trebuit sa fi fost in repaus, fie sa fi fost cultivate numai cu floarea-soarelui din samanta ecologica. Producatorii care vor sa-si certifice terenurile pentru culturile ecologice trebuie sa faca o cerere la DADR.
Productie mai mica, pret mai mare
Productia ecologica (organica/biologica) se defineste prin obtinerea de produse agroalimentare fara utilizarea produselor chimice de sinteza folosite ca fertilizanti si amelioratori ai solului, pesticide, ingrediente pentru prepararea furajelor si produse auxiliare pentru prepararea alimentelor animalelor. Potrivit specialistilor, recolta obtinuta este cu cel putin 20% mai mica decat in cazul agriculturii traditionale. Profitabilitatea ei este insa de doua ori mai mare decat in cazul celei conventionale. "In tarile Uniunii Europene, pretul produselor ecologice e de cateva ori mai mare decat al celorlalte produse. Avantajul lor e ca sunt mai sanatoase si mai gustoase", a declarat Cornel Popa.
In Romania nu se poate vorbi inca de o piata ecologica
Avantajele eco-agriculturii constau si in mentinerea si cresterea fertilitatii solului pe termen lung, minimalizarea tuturor formelor de poluare rezultate din tehnologiile agricole. In plus, alimentele au calitati nutritive ridicate. Avantajul romanilor, fata de producatorii din tarile membre ale UE, e ca forta de munca e ieftina in mediul rural, iar costurile pesticidelor si ingrasamintelor chimice dezarmeaza uneori producatorii.
Cu toate ca si pe piata romaneasca si-au facut aparitia produsele ecologice (in supermarketuri sunt oua ecologice, dublu ca pret fata de celelalte), in Romania nu se poate vorbi inca de o piata ecologica. Si cum din totalul de produse alimentare consumate in UE, cele ecologice detin o cota de piata de 1,75%, peste 95% din productia romaneasca de produse ecologice se exporta.
Subventii pentru culturile ecologice
Soia - 800 de lei/ha
Floarea-soarelui - 800 de lei/ha
Plante textile - 1.000 de lei/ha
Plante medicinale si aromatice - 1.200 de lei/ha
Plantatii ecologice de pomi, arbusti fructiferi si capsune - 800 de lei/ha
Vita-de-vie - 800 de lei/ha
Legume de camp si cartofi timpurii - 800 de lei/ha
Legume de camp (prin rasad) si cartofi timpurii - 800 de lei/ha
Legume ecologice de solarii si sere reci - 7.000 de lei/ha