Fermierii care nu trimit declaratiile anuale cu privire la laptele produs si comercializat risca sa fie penalizati sau chiar sa piarda dreptul de a vinde. In anul de cota anterior, numarul detinatorilor de cota din regiune a scazut cu 20%.

Avand in vedere ca anul de cota 2008-2009 s-a incheiat pe 31 martie 2009, cumparatorii si producatorii detinatori de cota de lapte pentru vanzari directe mai au la dispozitie o luna si jumatate pentru a depune declaratiile anuale. "Acestea trebuie completate si depuse pana pe 14 mai 2009, inclusiv. Pentru fiecare zi calendaristica de intarziere dupa termenul de 15 mai, producatorii si cumparatorii risca penalizari de 0,01% pe zi, calculate din cantitatea alocata pentru vanzari directe, respectiv pentru livrari", a declarat Georgeta Ionica, sef Serviciu regional cota de lapte Craiova, din cadrul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Dolj. Valoarea acesteia variaza intre minimum 100 si maximum 1.000 de euro.

Producatorii care nu depun declaratia risca sa piarda cota

Producatorii detinatori de cota pentru vanzari directe trebuie sa completeze declaratia anuala pe baza datelor din Caietul Fermierului. "Fata de anul trecut, modelul de declaratie este diferit, in sensul ca este un singur tip, indiferent de cantitatea detinuta", a precizat Ionica. Acesta a spus ca fermierii vor primi declaratiile prin posta, iar depunerea lor este obligatorie, chiar daca nu au comercializat lapte sau produse lactate in cursul anului de cota, ci le-au folosit pentru consumul propriu. Producatorul care nu respecta termenele si obligatiile privind declaratia anuala risca sa piarda dreptul de a comercializa lapte, prin retragerea cotei la rezerva nationala. In egala masura, cumparatorul care nu trimite declaratia anuala risca sa piarda dreptul de a achizitiona lapte de la detinatorii de cota. "Fermierii care vor sa fie autorizati de DSVSA Dolj pentru comercializarea pe piata a laptelui si a produselor din lapte de vaca au nevoie de cota deoarece la autorizare li se cer documentele in acest sens", a mai spus Georgeta Ionica.
In Oltenia sunt cu 20% mai putini fermieri care detin cota

In anul de cota 2007-2008, numarul detinatorilor de cota din regiune a scazut cu aproximativ 20%. "In acest an de cota, in regiune au ramas cu cota de vanzari directe 72.917 producatori, fata de 91.884, cati erau la alocare", a afirmat Georgeta Ionica. Situatia este generata de faptul ca 8.300 de fermieri au renuntat la cota prin declarare, iar aproximativ 9.000 nu au depus declaratiile si le-a fost retrasa. Diferenta este reprezentata de cei care au optat pentru conversie din cota de vanzari directe in cota de livrare.
La nivelul judetului Dolj, numarul detinatorilor de cota de vanzari directe a scazut cu aproximativ 2.800 de persoane. Acestea sunt, in mare parte, persoane care au o varsta inaintata si nu se mai pot ocupa de animale sau producatori cu o singura vaca sau care au vandut animalele.