Autoritatile romane adopta masuri de incurajare a fermierilor romani care livreaza pe piata produse ecologice, pentru a face fata cererii in crestere de astfel de produse. Astfel, taxa pe care agricultorii trebuie sa o plateasca pentru certificarea produselor ecologice va fi suportata, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, din fonduri europene, se prevede in Programul National de Dezvoltare Rurala. Potrivit consilierului din Ministerul Agriculturii, Padurii si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) Teodora Aldescu, citat de NewsIn, in prezent nu exista o taxa fixa pentru certificarea produselor ecologice, aceasta fiind stabilita variabil, de cele 12 organisme de certificare care functioneaza in Romania.
Consilierul MAPDR a precizat ca se negociaza cu Uniunea Europeana asigurarea din fonduri europene a taxei pe care producatorul ecologic este nevoit sa o achite pentru certificare. De asemenea, dupa aderare se doreste sa existe un prag maxim prevazut pentru taxele impuse de catre firmele care certifica produsele ecologice. Aldescu a spus ca prin aceste masuri se urmareste dezvoltarea agriculturii ecologice si se doreste acordarea unui sprijin real producatorilor. In Romania, agricultura ecologica castiga tot mai mult teren. Astfel, comparativ cu acum doi ani, cand piata produselor ecologice atingea nivelul de 500.000 de euro, in acest an se poate discuta despre 1,5 milioane de euro, care provin atat din import, dar si din productia interna.
Pentru 2006, producatorii vor primi pentru culturile ecologice urmatoarele subventii, 800 de lei la hectarul de soia, floarea-soarelui, arbusti fructiferi, capsuni si vita-de-vie. Subventii de 1.200 de lei la hectar vor fi primite pentru culturile de plante medicinale, legume de camp si cartofi timpurii. Cea mai mare suma alocata este de 7.000 de lei la hectar pentru legume de solarii si sere reci. Subventia se acorda intr-o singura etapa cu plata in lei. (Simona Necula)