Exista firme care continua sa faca afaceri, desi nu mai au voie
Din momentul in care o firma este declarata de catre Fisc drept inactiva din punct de vedere fiscal este de preferat ca partenerii de afaceri ai societatii sa se gandeasca de doua ori inainte. O societate care a devenit inactiva fiscal nu mai are cod valid de TVA, deci nu mai poate emite facturi. Practic, din punct de vedere fiscal o astfel de firma nu mai exista pana la o eventuala reactivare a societatii, in conditiile legii.
"In anul 2010, au fost identificate doua cazuri de firme inactive fiscal care au emis facturi, desi nu aveau cod valid de TVA", informeaza Fiscul doljean, la solicitarea GdS. "Cei doi administratori ai firmelor inactive fiscal s-au ales cu dosar penal. Mediul de afaceri se poate feri sa incheie afaceri cu firmele inactive fiscal intrand pe site-ul ANAF, unde sunt publicate firmele inactive. Acolo se poate verifica daca o firma are cod valid de TVA sau nu", a spus Eugen Calinoiu, directorul executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj.
Firmele inactive care emit facturi practic fenteaza statul, pentru ca nu platesc dari. Dar partenerii lor de afaceri au de suferit daca accepta facturile celor inactivi fiscal. "Orice tranzactie care se desfasoara cu o firma inactiva fiscal nu este luata in considerare de catre Fisc. Firmele care accepta facturi emise de contribuabili inactivi fiscal au de pierdut, pentru ca pentru acele facturi nu li se deduce TVA-ul", a precizat Mihai Antonescu, directorul adjunct al DGFP Dolj.
Mai multe firme inactive

DGFP Dolj sustine ca la sfarsitul anului 2009 in Dolj existau 2.725 de contribuabili inactivi, in timp ce la sfarsitul lui 2010, numarul acestora crescuse la 2.890.
Dintre firmele declarate inactive, foarte putine redevin bune pentru afaceri. "In anul fiscal 2010, au fost reactivati 48 de contribuabili la nivelul judetului Dolj", au informat Finantele doljene.
Cum ajung comerciantii inactivi
Daca la doua termene consecutive o firma nu isi depune declaratiile fiscale obligatorii la Finante sau daca declara sediul social fictiv, atunci Finantele introduc societatea in randul firmelor inactive fiscal. Reactivarea lor se face la cerere, dupa ce au fost inlaturate aspectele pentru care au fost declarate inactive aceste societati.