Daca pana acum rata la o banca era mai rentabila decat plata unei chirii lunare, in prezent galatenii "obligati" de conditiile mai dure de creditare au revenit la vechea solutie. Cel putin asa spun agentii imobiliari din oras, care sunt de parere ca cererea pe piata chiriilor a crescut in ultima perioada, fapt ce a determinat si o majorare a preturilor.

Daca anul trecut tinerii care de altfel sunt si cei mai multi dintre clientii atunci cand vine vorba de achizitionarea unei locuinte, preferau sa se imprumute astfel incat sa-si poata permite achizitionarea unui apartament de cel mult doua camere, odata cum scumpirea creditelor situatia este cu totul alta. "Pana in primavara acestui an s-a mers pe ideea ca e mai rentabil sa platesti o rata la o banca dar macar stai in casa ta pe care o achiti in niste ani, decat sa stai cu chirie de unde poti fi dat oricand afara si practic nu investesti in nimic. Acum, de cand s-au inasprit conditiile bancilor, au de profitat proprietarii care dau spre inchiriere imobilele", a declarat administratorul agentiei imobiliare Retrocasa, Gabriel Baicu.

Asa se face ca de la inceputul anului s-a inregistrat o crestere continua a numarului de galateni care isi cautau chirie, fapt ce a determinat si o majorare a preturilor cerute de proprietarii apartamentelor date spre inchiriere. Spre exemplu, daca anul trecut se gaseau lejer chirii la 150 de euro, suma ceruta pentru un apartament cu o camera cu o suprafata de pana in 30 de metri patrati, nemobilat sau semimobilat, intr-o zona marginasa a orasului, acum acelasi apartament se inchiriaza cu 180 de euro.

Pe viitor, agentii imobiliari estimeaza stagnarea preturilor

Daca in privinta cererii, opiniile agentilor imobiliari coincid, in ceea ce priveste estimarile pentru perioada urmatoare parerile sunt impartite. Pe de o parte se afla cei care spun ca se asteapta o stagnare a preturilor deoarece galatenii nu isi permit chirii mai mari. "Eu estimez o stagnare a preturilor sau o crestere usoara avand in vedere puterea de suportabilitate a galatenilor", a mai explicat Gabriel Baicu. Cu toate acestea, Vali Bosna, agent imobiliar a CasaBia, este de parere ca, pe viitor, din contra, preturile vor continua sa creasca. "Vor inregistra cresteri mari pentru ca tinerii nu isi mai permit cumpararea unui imobil cu ipoteca", a spus acesta.

Potrivit agentiilor imobiliare din oras, ofertele de inchiriere pornesc de la 180 de euro pentru un apartament cu o camera sau garsoniera, 200 de euro pentru cel cu doua camere, nemobilate, sau chiar 600 de euro pentru 2 camere in Mazepa, intr-un bloc noi si utilat de lux. Cu toate acestea, cele mai cautate oferte sunt cele mai ieftine, chiriile de lux fiind preferate de angajatii carora le deconteaza patronii sumele platite, iar perioada pe care se inchiriaza este de maxim jumatate de an. In schimb, tinerii cauta sa inchirieze pe perioade de minim un an de zile.