Liderii Sindicatului Lucratorilor de la Dunare "Farul" sustin ca au gasit o solutie pentru salvarea de la concediere a salariatilor de la Atelierul de Reparatii din cadrul Sectiei Cai Navigabile Sulina. La rindul sau, directorul general Mihai Ochialbescu a declarat ca va sustine orice actiune facuta in sprijinul AFDJ.
Se stie ca pe aceasta tema au existat discutii aprinse intre liderii sindicali si conducerea AFDJ Galati. Dorinta actualilor sefi de la administratia fluviala de a-i concedia pe salariatii considerati neproductivi a creat tensiuni mari in rindul salariatilor.

Externalizarea serviciilor neprofitabile

In 20 iulie, cei de la "Farul" i-au solicitat directorul Mihai Ochialbescu, in urma unei adrese venite de la sindicalisti din cadrul S.C.N. Sulina, sa analizeze si apoi sa aprobe propunerea de externalizare prin desprinderea activitatilor efectuate de catre atelierul de reparatii si a personalului aferent. Aceeasi reprezentanti sindicali au mentionat ca aceasta actiune ar putea fi extinsa la nivelul intregii unitatii. Miscarea propusa conducerii AFDJ ar trebui sa se concretizeze prin: constituirea unei societati comerciale la care actionari vor fi salariatii respectivi si Sindicatul "Farul"; constituirea Asociatiei Salariatilor (PAS); crearea cadrului legal pentru o asociere in participatiune. Pentru a intocmi planul de afaceri, sindicalistii au cerut conducerii, in 27 iulie, mai multe cifre. Mai exact, "Farul" a soliciat ca pina la 1 august sa primeasca urmatoarele date referitoare la Atelierul de Reparatii din cadrul Sectiei de Cai Navigabile Sulina: cifra de afaceri pe ultimele 12 luni, daca este posibil, defalcata pe activitati specifice acestui atelier; valoarea totala a lucrarilor executate in perioada 01.06.2004 - 30.06.2005; lista inventarului complet; lista completa a personalului existent in luna iunie 2005, a vechimii in munca, a functiilor si a salariilor aferente acestora.

Motivare

Cosmin Adrian Apostol, membru in conducerea sindicatului "Farul", a mentionat ca solicitarea a fost motivata de faptul ca in cadrul RA Administratia Fluviala a Dunarii de Jos Galati s-au facut reduceri de personal contrar celor mentionate intr-o adresa emisa si semnata de ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului. In acea adresa se mentiona ca in HG 142/2005 nu este prevazuta pentru anul in curs o actiune de reducere a personalului din cadrul unitatilor monitorizate din subordinea si sub autoritatea ministerului. In plus, oficialul sublinia ca bugetele de venituri si cheltuieli (BVC) ale unitatilor din aceeasi categorie au fost aprobate prin HG nr. 145/28.02.2005, avizate pentru executie de catre Ministerul Finantelor Publice. Aceste BVC-uri au fost construite in asa fel incit la unitatile cu dificultati financiare sa se pastreze echilibrul intre venituri si cheltuieli pentru ca activitatea sa poata continua in conditii normale, iar personalul sa fie pastrat.

"Voi sustine actiunea sindicalistilor"

Directorul AFDJ, Mihai Ochialbescu, ne-a declarat ca, desi nu detine prea multe date despre initiativa sindicalistilor, este pentru externalizarea "unor ateliere ce sint fara rost in cadrul AFDJ". Ochialbescu a marturisit ca va avea mai multe informatii despre intentia sindicalistilor abia dupa ce isi va incheia concediul de odihna. "Sint citeva nereguli in cererile lor, cum ar fi cifra de afaceri. O regie autonoma nu are cifra de afaceri. Totusi, important este altceva. Oamenii au inteles ca in cadrul AFDJ nu are ce cauta un atelier de reparatii. Dupa ce voi reveni la birou, voi vedea ce planuri au si ce se poate face din ce spun ei", ne-a spus directorul Ochialbescu.