Daca pensionarii doljeni sperau ca anul 2007 sa le aduca mai multe facilitati, bani mai multi si, pentru cei mai tineri, posibilitatea de a contribui la un fond de pensii privat, care se anunta obligatoriu o data cu intrarea tarii noastre in Uniunea Europeana, din pacate toti mai au de asteptat.
Reprezentantii Casei Judetene de Pensii (CJP) Dolj au precizat ca atat de mediatizatele pensii private obligatorii vor intarzia inca un an, din cauza sistemului informatic. Astfel, doljenii nu vor putea contribui de la anul la fondul de pensii, ci abia din 2008, din cauza faptului ca sistemele informatice ale celor doua institutii insarcinate cu colectarea contributiilor angajatorilor, Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) si Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), nu sunt puse la punct. "Am avut nenumarate sesizari in care oamenii ne intrebau cum va functiona acest sistem de pensii privat obligatoriu care se anunta ca va fi impus chiar din ianuarie 2007. Oamenii trebuie insa sa stie ca banii pentru pensia privata vor fi stransi abia in 2008, pentru a fi puse la punct toate conditiile, logistica, sistemul informatic. Un astfel de proiect are o insemnatate enorma si trebuie sa functioneze echitabil pentru toti oamenii. Oricum, oamenii sunt extrem de sceptici atunci cand vine vorba sa le fie opriti bani din salarii, de aceea ei trebuie sa stie exact ce procente sunt virate catre fiecare din asigurari si contributii. Cele doua institutii ale statului - ANAF si CNPAS - care, potrivit legislatiei, au rolul de a colecta contributiile de la angajator si de a le vira in conturile administratorilor de fonduri trebuie sa isi puna la punct tot sistemul prin care banii vor fi colectati pentru pensiile private obligatorii", a mentionat Ileana Ciutan, director executiv al CJP Dolj.
Stabilirea unei sume echitabile pentru toti salariatii
Potrivit reprezentantilor CJP Dolj, in momentul de fata, CNPAS are un sistem informatic pe conturi individuale, adica are evidenta persoanelor asigurate pe cod numeric personal, cat si lista cu contributiile la asigurarile sociale de stat, partea angajatorului si cea a angajatului, acel 9,5%. Pe de alta parte, ANAF, conform proiectului de lege, are rolul de a colecta contributiile venite de la angajati. Atata timp cat logistica acestor doua institutii nu este bine pusa la punct, banii contribuabililor risca sa se piarda ori sa zaca in conturi fara a putea fi administrati in vreun fel.
Directoarea executiva a CJP Dolj a mentionat ca trebuie sa se stie foarte bine care este cota de 2% care va fi destinata pentru pensiile private obligatorii, din cei 9,5% opriti, fiind necesara introducerea a noi criterii, pentru ca o suma este oprita unui salariat care primeste minimul pe economie si un alt procent celui care primeste 10-20 de milioane lunar.
Ordonanta de urgenta
Ordonanta de Urgenta nr. 88 din 20 noiembrie 2006 pentru modificarea si completarea unor acte normative prin care se acorda drepturi sociale, precum si unele masuri in domeniul cheltuielilor de personal aduce modificari majore in ceea ce priveste termenul de implementare a pensiilor private obligatorii, precum si a altor probleme sesizate de pensionari si nu numai.