Aceasta este dilema in care se afla multi dintre tinerii galateni care inca nu au o locuinta proprie. Daca rata lunara pentru un apartament ajunge, in unele cazuri, sa fie egala cu venitul unuia dintre membrii familiei, suma platita lunar pentru achizitionarea unui teren necesar construirii unei locuinte poate fi dubla sau chiar tripla fata de venitul mediu net al unui galatean.

Cererea pentru terenuri necesare construirii de locuinte a crescut puternic in ultimii ani. La fel si preturile. Astfel, pentru achizitionarea a 500 de metri patrati de teren, iubitorii unui trai la casa au nevoie de cel putin 150.000 de euro, daca vor sa locuiasca in oras. Deoarece astfel de sume sunt astronomice pentru multi dintre locuitorii judetului nostrum, al caror venit mediu net lunar este de aproximativ 1.200 de lei (circa 330 de euro), una dintre solutiile adoptate este creditul imobiliar. Din pacate, este una foarte costisitoare.

Spre exemplu, pentru a imprumuta 150.000 de euro, bani cu care se pot cumpara 500 de metri patrati in zona Pietei Centrale, in Bariera si cu putin noroc chiar pe str. Arcasilor, unde se ridica unul dintre cele mai mari cartiere rezidentiale din oras, este nevoie de minim 845 de euro lunar, timp de un an, cat este dobanda fixa. Dupa aceasta perioada, rata lunara va creste sau va scadea (putin probabil!) dupa placul bancherilor. Asta daca creditul ales este de la Banca Romaneasca, care, de altfel, percepe si cea mai mica rata la un imprumut pentru achizitionarea unui teren.

Suma scoasa lunar din buzunare pentru achitarea ratei creste pana la 1.193 de euro, daca banca aleasa pentru contractarea imprumutului este Raiffeisen Bank. Aici, timp de 35 de ani, adica toata perioada contractarii, esti la mana bancii, pentru ca dobanda este variabila. Cea mai mare rata o vor plati cei care aleg BancPost. Este vorba despre suma de 1.354 de euro, cu o dobanda variabila pana la rambursarea creditului.

La tara, putin mai ieftin

Daca renunta la zgomotul si poluarea din oras si aleg linistea si aerul curat de la tara, doritorii vor fi nevoiti sa scoata din buzunare sume ceva mai mici pentru aceeasi suprafata de teren. Daca varianta aleasa este achizitia unui teren in vederea construirii unei locuinte la tara, atunci nu este nevoie decat de circa 10.000 de euro (locatia aleasa fiind Sendreni, dar nu in cartierul de vile) si poate ajunge pana la 35.000 de euro in cazul in care suprafata cumparata este situata la Vanatori, dar are iesire la DN26, plus toate utilitatile.

Pentru un astfel de teren suma platita lunar la o banca, daca suma necesara este obtinuta printr-un credit bancar, este de 197 pana la 316 euro. In prima situatie banca aleasa este Banca Romaneasca, care ofera un credit imobiliar cu o dobanda fixa in primul an de 8,55%. Astfel, dupa 35 de ani, suma rambursata va fi de 107.260 de euro, adica de trei ori suma imprumutata. Cea mai mare rata o vor plati cei care s-au imprumutat la Bancpost, unde dobanda lunara, variabila, este de 11,5%, iar suma rambursata dupa 35 de ani va fi de 128.249 de euro.