De Sfintele Pasti, este foarte posibil sa nu avem carne pe masa, deoarece firmele sau persoanele fizice nu au mai putut obtine autorizatii pentru mijloacele de transport al animalelor si produselor de origine animala de la finele anului trecut. Aceasta intrucat Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor nu a emis un act normativ care sa reglementeze acest sector dupa abrogarea prevederilor anterioare, in luna decembrie a anului trecut. ANSVSA a abrogat, printr-un ordin intrat in vigoare pe 29 decembrie 2006, prevederile care reglementau autorizarea mijloacelor de transport al animalelor si produselor de origine animala, Ordinul 139/2004, fara sa emita un nou act normativ.
Astfel, persoanele fizice sau firmele care au dorit sa obtina autorizare pentru mijloace de transport in domeniul animal dupa data de 29 decembrie nu au mai putut face acest lucru. Un proiect de ordin in acest sens a fost publicat pe site-ul ANSVSA, pentru dezbatere publica, abia la finele lunii februarie. In proiectul ANSVSA se precizeaza ca autorizatiile "eliberate anterior intrarii in vigoare a prezentei norme sanitar-veterinare isi mentin valabilitatea pana la 30 iunie 2007", dupa care mijloacele de transport vor trebui reautorizate in conformitate cu noile reglementari.
Mieii, taiati in abatoare insalubre
Conform unei recente informari a ANSVSA, de Paste, abatoarele care nu corespund normelor UE din punct de vedere sanitar-veterinar nu vor putea sa sacrifice miei.
De exemplu, abatoarele care initial fusesera inchise pentru nerespectarea respectivelor norme vor fi redeschise, pentru zece zile, in perioada Pastelui. Echipe ale Directiei Sanitar-Veterinare se vor deplasa in teritoriu pentru a deschide aceste unitati, pentru ca mieii sa poata fi astfel abatorizati.
Nici in privinta producatorilor particulari legea nu este atat de stricta, permitandu-le sa sacrifice mieii in propriile gospodarii, cu conditia sa-i foloseasca doar pentru consum propriu si sa nu-i scoata la vanzare.