Prabusirea concernului General Motors, unul dintre cele mai mari falimente din istoria industriala a Statelor Unite, va avea un impact minim asupra activitatii diviziei europene a grupului si dealerilor din Romania.

Constantin Avromescu, directorul general al GM South East Europe, importatorul marcilor Chevrolet si Opel, a declarat pentru Business Standard ca "marcile din grupul GM nu vor avea foarte mult de suferit in urma reorganizarii. GM Europe nu are nici o legatura cu divizia din America de Nord.
Reprezentantul GM South East Europe a explicat ca automobilele Opel si Chevrolet care sunt vandute pe piata din Romania sunt fabricate in Europa sau Asia, in timp ce gama de modele din Statele Unite este complet diferita. Afirmatiile directorului Avromescu au fost sustinute si de reprezentantii companiei Radacini, importatorul Cadillac si Hummer, care au admis totusi ca ar putea exista un efect pe termen scurt in materie de vanzari, care si asa sunt afectate de criza, anunta www.informatiiauto.ro.

Datorii Chrysler catre fonduri de pensii

Potrivit unui judecator din New York, vanzarea activelor Chrysler catre Fiat S.p.A se va face vineri, deschizand astfel "calea" pentru iesirea din faliment a "Noului Chrysler", informeaza Automotive News, citand Reuters. Judecatorul Arthur Gonzalez a scurtat prin decizia sa termenul de vanzare la patru zile, fata de perioada obisnuita de zece zile.
Pentru a-si asigura controlul majoritatii activelor Chrysler, grupul Fiat S.p.A a platit doua miliarde de dolari. Activele care au ramas nevandute, incluzand mai multe fabrici, vor urma procedura de faliment si vor fi lichidate. Fata de vanzarea aceasta s-au inregistrat 360 de contestatii, cea mai mare opozitie avand-o trei fonduri de pensii din statul Indiana, care au de recuperat creante de la Chrysler. Compania, intrata in procedura de faliment pe 30 aprilie, a explicat ca vanzarea grabita a fost necesara pentru a pastra valoarea activelor. Richard Mourdock, un administrator al fondurilor, a declarat ca acestea au dreptul de a contesta actiunea de vanzare deoarece se incalca metoda traditionata de achitare a datoriilor fata de creditori, imprumuturile facute de fonduri catre Chrysler fiind garantate.

GM vinde si Hummer

General Motors a anuntat ieri ca vinde brand-ul Hummer, dar nu a anuntat numele cumparatorului sau ce suma va obtine in urma tranzactiei, potrivit Automotive News.
Tranzactia ar urma sa se incheie efectiv in toamna acestui an si ar garanta 3.000 de locuri de munca pe liniile de productie si la reprezentantele Hummer din Statele Unite. Din ceea ce se stie pana in prezent, cumparatorul brand-ului de SUV-uri de lux intentioneaza sa investeasca masiv in viitoarele programe ce vizeaza marca Hummer. Potrivit intelegerii de vanzare, uzina GM Shrevepport va continua sa asambleze modele H3 si H3T cel putin pana in 2010.
General Motors a vandut aproximativ 27.500 de modele Hummer in anul 2008 in Statele Unite, in scadere cu 51% fata de anul 2007. Gama de preturi pentru Hummer incepe de la 31.000 de dolari si ajunge la 72.000 de dolari. Potrivit unor surse citate de Reuters la inceputul lunii aprilie au existat trei cumparatori pentru brand-ul Hummers si nici unul dintre cei trei nu era constructor de automobile. Dintre cei trei, unul era din Statele Unite.