Mai multe firme din Oltenia au primit la momentul privatizarii de la statul roman ajutoare care totalizeaza 170 de milioane de lei. Suma cea mai mare au primit-o Uzinele Sodice Govora - nici mai mult, nici mai putin - 114 milioane de lei. Acum, la cativa ani de la plata acelor ajutoare, unele firme au evoluat in piata, in timp ce altele s-au adancit si mai mult in datorii. GdS arata cat ne-au costat aceste privatizari.
Multe firme din Oltenia au beneficiat de zeci de milioane de lei de la statul roman, pentru a fi "atractive" la privatizare. In general, ajutoarele de stat au fost acordate pentru stergerea datoriilor istorice pe care le aveau firmele in momentul privatizarii. De multe ori, societatile salvate de la faliment in urma cu patru-cinci ani, prin schemele de ajutoare de stat permise la vremea respectiva, nu au reusit sa se redreseze si acumuleaza in continuare datorii si pierderi, chiar daca au "papat" zeci de milioane de lei din vistieria statului. Pentru alte firme insa, ajutoarele de stat au fost "mana cereasca". Asemenea companii s-au dezvoltat cu bani de la stat, ba chiar s-au abonat la banul public, in diverse ipostaze. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) informeaza, la solicitarea GdS, ca pana acum, in Oltenia au fost acordate ajutoare de stat (la privatizare, adica ajutoare pentru stergerea unor datorii catre stat) de aproape 170 de milioane de lei. Cine a luat atunci bani de la stat, in momentul privatizarii, nu mai are dreptul la noi ajutoare de stat acordate pe perioada crizei, pe diverse acte normative propuse de AVAS. "Subliniem faptul ca aceste ajutoare de stat au fost acordate pentru restructurarea societatilor, la momentul privatizarii acestora, pe baza legislatiei de la acea data", au precizat reprezentantii AVAS.
Uzinele Sodice Govora, ajutoare de zeci de milioane de euro

Ajutorul de stat cel mai insemnat in regiune a fost acordat catre Uzinele Sodice Govora (USG) din Valcea. Compania, privatizata cu polonezii de la Ciech Chemical Group, a "papat" 114 milioane de lei, adica 31 de milioane de euro (la cursul din 2006), reprezentand ajutoare de stat pentru plata unor datorii istorice. Suma enorma primita de la statul roman cu titlu de ajutor nu a salvat compania. Potrivit bilantului contabil al firmei, publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, pierderile nete ale USG erau la sfarsitul anului 2008 de 90,88 milioane de lei si datoriile totale ale companiei erau 395 de milioane de lei. Societatea avea un numar mediu de salariati de 1.000 de persoane, la aceeasi data. Reprezentantii companiei au spus, la nivel neoficial, ca ajutorul de stat a fost acordat pentru stergerea unor penalitati de intarziere la plata contributiilor. Initial, Uzinele Sodice Govora au fost cumparate de una dintre firmele fratilor Cristescu, iar in 2006 compania a ajuns la polonezi, schema de ajutor de stat mergand in continuare. Dupa primirea ajutoarelor de stat de 114 milioane de lei (1.140 de miliarde de lei vechi) la nivelul anului 2005, firma a rezistat pe piata in continuare. Pana la inchiderea editiei, reprezentantii SC Uzinele Sodice Govora nu au prezentat un punct de vedere oficial.

Sume mari, oferite pe tava "muribunzilor" economiei

In momentul in care au avut loc cele mai multe privatizari in Romania, firmele din portofoliul AVAS acumulasera datorii de zeci sau sute de miliarde de lei vechi. Daca nu s-ar fi privatizat, firmele s-ar fi inchis, mai devreme sau mai tarziu, din cauza datoriilor acumulate. Statul a preferat sa le privatizeze pe nimic, ba chiar sa le acorde noilor proprietari privati o serie de privilegii, sub forma ajutoarelor de stat, pentru ca legislatia permitea atunci asemenea manevre. Acum, dupa intrarea in Uniunea Europeana, de regula, pentru acordarea de ajutoare trebuie notificata Comisia Europeana, Comisie care s-a pronuntat pana si in cazul privatizarii Daewoo, cand cumparatorul pachetului majoritar de actiuni, Ford Motor Company, a trebuit sa plateasca inca 27 de milioane de euro statului roman, suma fiind considerata ajutor de stat nelegal pentru Ford.

Cat ne-au costat privatizarile

Ajutoarele de stat acordate in urma cu cinci-sapte ani au fost aprobate de catre Consiliul Concurentei. Banii nu erau acordati efectiv firmelor, ci li se stergeau datoriile istorice, daca le plateau pe cele curente. Potrivit datelor furnizate de AVAS, dupa privatizare, SC Rostramo din Gorj a primit ajutoare de stat de 26,4 milioane de lei, MAT Craiova s-a ales cu stergerea unor datorii de 16 milioane de lei, Romvag Caracal a primit ajutoare de 4,9 milioane de lei, Popeci Utilaj Greu a beneficiat de ajutoare de 3,9 milioane de lei, Metal Lemn Craiova - 2,1 milioane de lei, Drobeta Comb din Mehedinti - 1,1 milioane de lei si Severmind - 0,56 milioane de lei. Unele firme spun ca au fost conditii greu de indeplinit pentru a beneficia de acele ajutoare, dar... a meritat. Banul public le-a ajutat sa scape de datoriile istorice. Este si cazul firmei omului de afaceri Constantin Popeci - Popeci Utilaj Greu (fostul IUG), care a beneficiat de ajutoare de stat de 3,9 milioane de lei. Firma a fost privatizata in 2002, la vremea aceea Calin Popeci, fiul lui Constantin Popeci, platind statului 1,33 milioane de euro pe pachetul majoritar de actiuni. Dar a meritat.
Ce spun reprezentantii companiei despre ajutorul de stat. "In prima faza, conditiile pentru a beneficia de acele ajutoare de stat au fost greu de indeplinit. Pentru a beneficia de scutiri trebuia sa platim totul la zi. Am fost in proces cu statul si, in cele din urma, s-a rezolvat. Am beneficiat de ajutoare pentru stingerea datoriilor istorice", a afirmat Gina Foarfa, director economic la Popeci Utilaj Greu. Ea mai spune ca, de atunci si pana acum, compania a mai beneficiat de ajutoare de stat, sub alta forma: "Avem in derulare un proiect cu fonduri structurale de zece milioane de euro, din care jumatate suporta compania, iar jumatate sunt fonduri nerambursabile. Proiectul este pe POS - "Cresterea competitivitatii economice", iar componenta nerambursabila (exprimata in lei) este de 2,5 milioane de lei - de la bugetul national, adica de la stat, si 15,86 milioane de lei de la FEDR. In total, 18 milioane de lei. Tot cu atata contribuie si firma. Avem spre aprobare si ajutoare de minimis". Potrivit bilantului contabil pe 2008, Popeci Utilaj Greu inregistrase un profit de 4,6 milioane de lei si avea un numar mediu de 690 salariati.

Unele proiecte, abandonate in criza

In perioada crizei, situatia economico-financiara a multor firme privatizate s-a inrautatit, astfel ca AVAS a gandit un nou sistem de a "dona" bani publici, cu dedicatie, tot pentru firmele abonate la ajutoare de la stat. Pana la sfarsitul saptamanii trecute, proiectul nu fusese transpus intr-un act normativ. AVAS a transmis spre aprobare guvernului un proiect de ordonanta privind instituirea sistemului temporar de sprijinire a derularii afacerilor in vederea depasirii actualei crize economice, informeaza AVAS, dar beneficiari ar urma sa fie tot agentii economici care au primit anii anteriori ajutoare de stat. Conform proiectului ordonantei, se instituie la nivelul AVAS un sistem de ajutor de stat pentru operatorii economici care au dificultati in implementarea masurilor din programele de restructurare sau de investitii, "care au stat la baza acordarii ajutoarelor de stat in urma procesului de privatizare". Numai ca firmele din regiune nu se mai inghesuie la asemenea "cadouri" de la stat, cel mai probabil din cauza conditiilor pe care trebuie sa le indeplineasca pentru a primi bani de la stat. "Pana la aceasta data, nici unul dintre agentii economici care sunt inregistrati in zona Olteniei si se afla/sau au fost in monitorizarea AVAS nu au solicitat sprijin financiar in conformitate cu proiectele afle pe site-ul Autoritatii. De altfel, lipsa de interes pentru aceste masuri a determinat AVAS sa reanalizeze proiectele propuse, renuntand la o parte dintre ele", au spus, pentru GdS, reprezentantii AVAS.
Ajutoarele de stat acordate efectiv firmelor din Oltenia*

Ajutor de stat pe baza de decizii individuale ale Consiliului Concurentei
1. POPECI UTILAJ GREU (fostul IUG), Craiova (Dolj) - 3.926.958 de lei
2. MAT, Craiova (Dolj) - 16.259.460 de lei
3. METAL LEMN, Craiova (Dolj) - 2.141.589 de lei
4. ROSTRAMO, Targu Jiu (Gorj) - 26.413.300 de lei
5. ROMVAG, Caracal (Olt) - 4.939.605 lei
6. UZINELE SODICE GOVORA (Valcea) - 114.544.894 de lei
TOTAL 168.225.806 lei

Ajutor de stat acordat pe baza de decizii ale Consiliului Concurentei pe scheme de societati mici si mijlocii
1. DROBETA COMB DR.TURNU SEVERIN (Mehedinti) - 1.134.608 lei
2. SEVERMIND DR.TURNU SEVERIN (Mehedinti) - 565.965 de lei

* Datele au fost furnizate de AVAS