Consiliul Local Oradea a aprobat, in ultima sa sedinta, Regulamentul de acordare a facilitatilor fiscale pentru anul 2007. Comparativ cu anul trecut, nu se va mai acorda scutire de la plata impozitului pe locuinta si teren datorat de persoanele incadrate in gradul II de invaliditate. In schimb, se acorda scutiri de la plata impozitului pe cladiri pentru cei care reabiliteaza sau modernizeaza termic cladirile. Primaria acorda bonificatii in cazul in care contribuabilii platesc in primul trimestru intregul impozit anual.
Conform Regulamentului, municipalitatea va acorda, si in acest an, unor persoane o serie de facilitati fiscale obligatorii prevazute in legislatia nationala. Astfel, se va acorda scutire de la plata impozitelor si taxelor locale pentru veterani de razboi; persoanele prevazute la art. 1 din Decretul-lege nr. 118/1990, cu modificarile si completarile ulterioare (persoane persecutate din motive politice de dictatura comunista). De scutire in proportie de 100% a impozitului pe cladiri si impozitului pe teren vor beneficia vaduvele de razboi si vaduvele nerecasatorite ale veteranilor de razboi. Primaria va scuti de la plata impozitului pe cladiri, pe teren si a taxei auto pentru autoturisme tip hycomat si motocicluri persoanele prevazute de Legea nr. 42/1990 pentru cinstirea eroilor martiri ai Revolutiei. De asemenea, impozitul pe cladiri, pe teren si taxa pentru eliberarea unei autorizatii pentru desfasurarea unei activitati economice nu se datoreaza de catre persoanele cu handicap grav sau accentuat si persoanele incadrate in gradul I de invaliditate.
(Urmare din pagina 1)

Ca o noutate, Regulamentul prevede ca persoanele fizice si/sau juridice care reabiliteaza sau modernizeaza termic cladirile de locuit pe care le detin in proprietate, in conditiile OG 29/2000, sunt scutite de la plata impozitului pe aceste cladiri pe perioada de rambursare a creditului obtinut pentru reabilitarea termica, precum si de taxele pentru eliberarea autorizatiei de construire pentru lucrarile de reabilitare termica. Impozitul pe cladiri nu se datoreaza nici daca cladirea este o locuinta noua, realizata in temeiul Legii 114/1996, sau daca este construita pe baza de credite. Aceasta facilitate se aplica pe o perioada de 10 ani de la data dobandirii locuintei.
Consiliul Local acorda scutire de la plata impozitului pe cladiri, 100%, pe o perioada de 4 ani, dar nu mai mult de 60% din valoarea lucrarii incepand cu anul urmator efectuarii lucrarii, pentru apartamentele din proprietate, in blocurile de locuinte, in cazul in care la acestea se efectueaza constructii de acoperisuri noi cu invelitoare din tigla sau inlocuitori ai acesteia, pe structura de tip sarpanta, cu respectarea conditiilor legale si prezentarea procesului-verbal de receptie a lucrarilor, semnat de reprezentantul legal al Primariei.
Facilitati in situatii deosebite
Consiliul Local Oradea isi rezerva dreptul de a acorda scutire de la plata impozitului pe cladirile folosite ca domiciliu si terenul aferent sau o reducere a acestora in cazul oricarei persoane fizice. Aceeasi facilitate are dreptul sa o aplice in cazul persoanelor ale caror venituri lunare sunt mai mici decat salariul minim brut pe tara ori constau exclusiv din indemnizatii de somaj sau ajutor social. In cazul unei calamitati naturale, consiliul local poate acorda scutire de la plata impozitului pe cladiri, teren si a taxei pentru eliberarea certificatului de urbanism si a autorizatiei de constructie sau o reducere a acestora.
In situatii deosebite, pentru fundatii si organizatii non-guvernamentale cu activitate caritabila sau de protectie sociala, prin hotarire, Consiliul Local poate acorda facilitati potrivit Codului de procedura fiscala. Regulamentul prevede ca pentru cladirile si terenurile proprietate publica sau privata ale unitatii administrativ-teritoriale concesionate, inchiriate sau date in administrare sau folosinta, dupa caz, pentru servicii publice subventionate din bugetul local, nu se datoreaza impozite si taxe locale.
Regulamentul prevede scutiri de 100% de la plata taxei hoteliere pentru mai multe categorii de persoane defavorizate, inclusiv tineri in varsta de pana la 18 ani. De asemenea, exista o categorie de facilitati care se vor acorda persoanelor juridice.