Culme a tehnologiei, industria aeronautica este prezenta, desi prea putini stiu, in zona Romanului, in locul in care te poti astepta cel mai putin, in comuna Oniceni, mai precis satucul Valea Enei, titreaza „Monitorul de Neamt“. Incepand din primavara acestui an, intr-un fost grajd al CAP-ului, se fabrica aparate de zbor de agrement. Pentru multi acest lucru pare incredibil, insa din localitatea mentionata patru „mici bijuterii“, realizate in conditii mai mult decat speciale, si-au luat deja „zborul“ spre Germania.
Afacerea a fost ideea unui roman, Vasile Procopie, care a lucrat in Germania timp de sase ani la o firma care fabrica aparate de zbor pentru agrement, dotate cu un motor, pentru doua persoane. Dupa ce i-a convins pe nemti sa construiasca o fabrica de asamblare in locul sau natal, la Valea Enei, Procopie s-a apucat de lucru si a construit patru avioane si mai are in lucru inca cinci.
Dintre caracteristicile tehnice ale avionului sunt viteza de 122 de kilometri pe ora si autonomia de zbor de 900 de kilometri. Aparatele construite la Valea Enei suporta si un minim de bagaj, nu prea greu si nici voluminos, pentru a oferi un centru de greutate stabil, alaturi de un pilot si un insotitor. Viteza de croaziera este in jur de 100 de kilometri pe ora, la o altitudine de 3.500-4.000 de metri. Pretul poate varia de la cateva zeci de mii de euro la cateva sute de mii. (Mugur Cosmin)