Conducerea fabricii de alumina din Oradea ne-a anuntat, la finele anului trecut, ca a fost inceputa procedura de intrerupere a activitatii de productie de alumina. Decizia a intervenit dupa o analiza detaliata a tuturor factorilor de pe piata interna si a contextului international. Evolutia negativa a unor factori foarte importanti in structura costului de productie, precum pretul energiei, cheltuielile mari de transport, tehnologia invechita coroborata cu scaderea brusca de peste 50% a pretului aluminei pe pietele internationale au dus la pierderi masive. Drept urmare compania se afla, in acest moment, in procedura de conservare pe o perioada nedeterminata.
Ioan Mirisan, liderul sindicatului "Aluministul" din cadrul SC Cemtrade SA Oradea, ne-a declarat, ieri, ca data dupa care angajatii vor primi preavizele este 19 februarie. De la momentul incetarii activitatii si pana ieri, au plecat din societate 120 de angajati, care si-au gasit alte locuri de munca, fiecare dintre acestia primind cate patru salarii de baza cu care au fost incadrati in fabrica.
Au mai ramas, asadar, in unitate circa 600 de angajati, dintre care 90 vor ramane dupa 19 februarie numai pentru conservarea fabricii, restul vor fi concediati colectiv si vor primi tot cate patru salarii compensatorii. Noul administrator al societatii este Marin Dan, care l-a inlocuit in functie pe Andry Galogolev.
Dupa cum se stie, in 2004 s-a repornit fluxul de productie la Oradea, cu multe sperante si depunandu-se eforturi pentru reabilitarea fabricii. Din pacate, intr-un timp foarte scurt, au aparut schimbari semnificative la nivelul unor factori economici importanti, care iata, au un impact dramatic asupra activitatii companiei. Discutiile cu sindicatul au condus la stabilirea pachetului de compensatii, pe baza contractului colectiv de munca.
De asemenea, autoritatile locale au fost informate cu privire la acest aspect, compania dorind o stransa colaborare cu institutiile locale relevante. Pe 19 februarie se implinesc 60 de zile de la momentul luarii deciziei de incetare a activitatii.
Potrivit articolelor 69-72 din Codul muncii si contractului colectiv de munca semnat cu Cemtrade SA, administratorul societatii trebuie sa anunte, cu 60 de zile inainte, atat sindicatul, cat si AJOFM, ITM si alte institutii, de intentia desfacerii colective a contractului colectiv de munca, toate aceste institutii fiind anuntate intre timp.
La finele anului trecut, conducerea unitatii spera ca, in cazul in care pe piata aluminei se vor produce schimbari majore si pretul va creste, s-ar putea ca activitatea sa fie repornita. Previziunile insa ne arata ca actualele preturi vor fi mentinute pana cel putin in 2011, asa ca nu mai sunt sanse de repornire.