Exportatorii romani acuza Banca Nationala a Romaniei (BNR) ca “ingroapa“ exporturile in urma politicii de intarire a monedei nationale. Orice procent de apreciere a monedei nationale inseamna pentru exportatori pierderi de 200 de milioane de euro. Nici hotelierii nu o duc prea bine. Aprecierea leului ii costa 20% din venituri.
Dupa pierderile inregistrate in doar trei luni de la liberalizarea cursului de schimb valutar, estimate la inceputul lunii la aproape un miliard de euro, reprezentantii Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR) spun ca, in acest an, exportatorii vor disparea.
Iar pericolul ii paste pe exportatori cu atat mai mult cu cat euro si dolarul se depreciaza pe zi ce trece in raport cu moneda nationala.
“Orice intarire a leului este o lopata de pamant pe mormantul exportatorilor pentru ca aici nu sunt preturi ca la taraba: azi ai un pret, maine altul. Daca pierzi un contract, ai iesit de pe piata. Nu intelegem de ce toate greselile BNR trebuie sa fie suportate de exportatori. Banca centrala a tinut un curs valutar umflat, iar acum valutele scad. Isi bate joc de exportatorii romani, care vor fi obligati sa-si inchida portile“, precizeaza secretarul general al ANEIR, Mihai Ionescu (foto).
Pe langa pierderile de un miliard la export, Ionescu mai spune ca “masurile BNR“ inseamna si un somaj potential de un milion de locuri de munca, adica in jur de 25% din forta de munca a tarii.
“BNR a aruncat pe spatele exportatorilor toate ezitarile sale acumulate in politica dobanzilor si a cursului de schimb. Intarirea brusca a leului (de la sfarsitul anului trecut - n. red.) putea fi prevenita daca banca centrala ar fi actionat constant dupa 2000 pentru reducerea intr-o mai stransa corelatie a dobanzilor cu reevaluarea monedei nationale“, a mai spus Ionescu.
De altfel, raportul de schimb al monedei europene a coborat ieri la 35.515 lei, nivel al cotatiei nemaiintalnit de la sfarsitul lui martie 2003.
Raportul de schimb publicat de BNR pentru astazi se situeaza cu 508 unitati sub cursul valabil pentru luni.
Totodata, BNR a anuntat pentru dolar un curs de 27.385 de lei, cel mai mic nivel din martie 2001, dupa ce a pierdut 617 unitati.
De la inceputul anului, euro a coborat cu 10,45%. Si dolarul a pierdut in ultimul an 13,82%, iar de la inceputul acestui an a avut o depreciere cu 5,7%.

Hotelierii au pierdut 20% din venituri

Intarirea leului loveste si in companiile hoteliere, avand in vedere faptul ca venitul mediu pe camera este cu aproape 20% mai mic in februarie comparativ cu octombrie 2004, potrivit unei analize a firmei de consultanta Peacock Hotels.
“La jumatatea lui octombrie 2004, hotelurile urbane, si nu numai, au incheiat majoritatea contractelor cu agentiile de turism interne si externe la un curs mediu de schimb euro/leu de 41.000 de lei. In raport cu acelasi curs au fost incheiate si multe dintre contractele cu furnizorii de utilitati, combustibil si servicii, pentru 2005, avand ca baza de decontare tarife fixe in lei“, explica presedintele Peacock Hotels, Paul Marasoiu.
Pe de alta parte, incasarile in lei ale hotelurilor, in raport cu tarifele afisate sau contractate in euro, s-au diminuat progresiv concomitent cu scaderea cursului monedei europene de la circa 41.000 de lei pana la mai putin de 36.000 de lei.